Nieuwe filmcamera voor journalist Yosef Levi

2021-08-26T16:43:30+02:00

Yosef Levi werkt als onderzoeker bij een journalistencollectief in Jayapura. Daar combineert hij zijn antropologische kennis met zijn interesse in de wereld van video en film. Hapin financierde de aanschaf van een nieuwe camera inclusief geluidsrecorder. In ruil daarvoor legt Yosef verschillende projecten van Hapin vast op video. Een win-win situatie dus!

Met frisse ideeën naar volle klaslokalen: essaybundel over contextueel onderwijs

2021-08-26T16:39:57+02:00

Het Albert Fiharsono Insitute in Merauke stelde afgelopen jaar een boek samen vol anekdotes, verhalen en adviezen van leraren afkomstig uit heel Papua, vanuit hun eigen ervaringen. Deze verzameling van essays brengt frisse en uitvoerbare ideeën naar voren om het plezier in leren voor de leerlingen terug te brengen.

De wereld als schoolbord: contextueel onderwijs voor straatkinderen

2021-08-26T16:33:29+02:00

Afgelopen jaren steunde Hapin de bouw van twee houten schoollokalen voor een groep straatkinderen in Buper (een kampong vlakbij Jayapura). Hoewel de coronacrisis de bouw wat vertraagde, kunnen de lokalen inmiddels bijna in gebruik worden genomen.

NAAICURSUS VOOR ASMAT-MOEDERS

2021-09-09T15:20:18+02:00

Edo Mote is geen onbekende voor Hapin. In het verleden ontving hij een bijdrage voor zijn studiekosten en sindsdien steunen we Edo bij diverse projecten voor de Asmat-gemeenschap in Merauke. En ook dit jaar zit Edo niet stil: onlangs zette hij een naaitraining op poten voor Asmat-moeders. Hapin is gevraagd om te helpen bij de aanschaf van naaimachines en overige cursuskosten. Gedurende 6 maanden zullen 8-10 vrouwen leren hoe ze producten kunnen maken die goed in de markt liggen. De deelnemers genereren inkomsten voor hun gezin, familie of dorp. 

Alfabetiseringscursus voor en door vrouwen

2021-09-09T14:16:02+02:00

In de Papoea-cultuur hebben mannen – tot op de dag van vandaag - een belangrijke positie. Sociaal, economisch en politiek gezien hebben zij veel gezag, wat helaas soms leidt tot geweld tegen en een achtergestelde positie van vrouwen. Rode Wanimbo zet zich in voor programma’s die helpen om het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van Papoea-vrouwen te versterken. Zo ook via het programma Training of trainers for Literacy. Een toekomstbestendig project, waarbij groepen vrouwen de basis van taal en rekenen aangeleerd krijgen.

Twintigduizend Papoea’s op de vlucht in eigen land – Hapin en Rajori slaan de handen ineen

2021-02-25T12:49:04+02:00

Sinds er in december 2018 een gewapend conflict uitbrak in Nduga, zijn er 30 duizend mensen uit hun dorpen in deze regio gevlucht. Ze hebben veiliger streken opgezocht in en rond Wamena en gebieden als Intan Jaya en Timika. Het gaat merendeels om vrouwen, kinderen en oudere mensen, die zonder onderdak, voedsel en gezondheidszorg zitten. Ze zijn ernstig getraumatiseerd en bang voor vreemdelingen.

Steun voor kleinschalige hydrocultuur en kippenfarm in Sentani

2020-09-03T12:38:50+02:00

Welly Manufandu is geen onbekende voor Hapin. Als bekwame reisgids loodste ze de afgelopen jaren tientallen buitenlandse toeristen naar de mooiste plekken van Papua maar bracht ze hen ook in contact met de wereld van de Papoea´s in de afgelegen bergdorpen. Nu die inkomsten terug zijn gelopen door de onrust van vorig najaar en de huidige corona crisis, zag ze nieuwe kansen.