Gerealiseerde projecten
Al 50 jaar steunen we studenten, ondernemers, moeders, kinderen en scholen in Papua.
Gerealiseerde projecten/studiebeurzen in Papua
Hapin heeft tot nu toe aan minstens 2.000 studenten een studiebeurs verleent. Al 160 microkredieten verstrekt en zeker 1.200 projecten gesteund.
Bekijk hier de projecten en studenten die wij in het verleden hebben gesteund.
In totaal zijn 75 vrouwen in Jayapura van start met een eigen onderneming. Met een eigen inkomen, kunnen zij het leven van hun gezin en gemeenschap verbeteren. Maar belangrijker nog, ontwikkelen de vrouwen zelfvertrouwen om voor zichzelf op te komen.
In de afgelopen vier jaar verlieten meer dan 500 jongeren in Merauke het leercentrum van Papua Mandiri Sentosa (PMS) met een certificaat op zak. De meesten van hen studeren nog. Waardevolle cursussen in bijvoorbeeld computervaardigheden en Engels helpen beter te presteren op de universiteit of hogeschool. Ongeveer 10% van de oud-deelnemers is werkzoekend. En dat kan een grote uitdaging zijn als je van Papoea-afkomst bent.
Veel kinderen in Papua verlaten vroegtijdig de schoolbanken omdat zij zich er niet thuis of veilig voelen. Desi, de drijvende kracht achter de vrijwilligersorganisatie Papua GLD, heeft zichzelf tot doel gesteld een goede leeromgeving te bieden aan kinderen en jongeren. Onder leiding van Desi geeft een toegewijd team van vrijwilligers lees- en schrijfles aan kinderen, zowel aan schoolverlaters als aan schoolgaande kinderen die bijles kunnen gebruiken.
Aplince is een jonge vrouw met een grote wilskracht en een helder doel: haar diploma halen om lerares in het basisonderwijs te worden. Ondanks financiële tegenslagen bleef ze haar droom nastreven. Na meerdere onderbrekingen van haar studies door gebrek aan geld, heeft Aplince nu een nieuwe kans gekregen. Met hulp van een Hapin-studiebeurs kan ze haar opleiding eindelijk afmaken en zich volledig concentreren op haar toekomst.
Dankzij jullie steun is Alex nu duikinstructeur en helpt hij jongeren in Manokwari aan een betere toekomst.
Stichting Hapin ondersteunt de oprichting van een nieuw leercentrum in Mindiptana, geïnspireerd door het succes in Merauke.
Dankzij de gulle donaties van onze donateurs is het koffieproject in Tuguwai, district Paniai, een succes geworden. De Ayago Farmers Group heeft nu een volledig functionerende kas (green house) waar koffiebessen kunnen drogen, en beschikt over machines om de bessen te pellen en de bonen verder te verwerken.
De leefomstandigheden van vrouwen in Papua zijn niet altijd makkelijk. Zo krijgen ze vaak geen kans om hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Onze partner in Jayapura, Yawu Papua, helpt Papoea-vrouwen bij het verbeteren van hun sociaal-economische positie. Dit jaar zal Yawu Papua met financiële steun van Hapin een ondernemerschapstraining organiseren.
Anjelly (23) is een inspirerende jonge vrouw die droomt van een carrière als advocaat. Haar ouders hebben haar altijd aangemoedigd om verder te komen in haar schoolcarrière dan zijzelf. Ze streven naar een betere toekomst voor hun kinderen en zijn ervan overtuigd dat onderwijs daarvoor de sleutel is.
Imaji Papua is een onafhankelijke community van jonge filmmakers. In hun producties kaarten ze diverse problemen aan waar Papua mee te maken heeft, zoals ontbossing, vervuiling, illegale mijnbouw en landrechtenschendingen.
Als kleine jongen op de basisschool fantaseert Kaleb over een carrière als soldaat. Het avontuur trekt aan hem en hij denkt dat werken als soldaat dé manier is om zijn land te dienen. Naarmate hij ouder wordt, verandert dit beeld en ontwikkelen zijn dromen en ambities zich in een andere richting.
In een eerder bericht heeft u gelezen hoe Papoea-marktvrouwen werden gedwongen hun vertrouwde verkoopplek te verlaten voor een overheidsgebouw. Ze leden onder afnemende inkomsten en voelden zich genegeerd door de lokale autoriteiten. Ze vroegen Hapin om hulp bij de aanschaf van verkooptafels en koelingen om hun nieuwe markt aantrekkelijker te maken.
In 2022 financierde Hapin gereedschap en zaden voor 84 boerenfamilies om hun onderneming te verbeteren. Komend jaar zullen ze ook diverse families in 20 gemeenschappen in Sorong helpen. De impact gaat verder dan alleen een hogere opbrengst; het vergroot ook de waarde van hun grond, wat de neiging om te verkopen aan vervuilende bedrijven zoals palmolieplantages vermindert. Dit project draagt dus cruciaal bij aan het behoud van de natuurlijke leefomgeving van Papua.
Seksuele en reproductieve gezondheid wordt erkend als een universeel mensenrecht, maar wordt nog steeds vaak vermeden om te bespreken, vooral in regio's zoals Papua. Dit taboe leidt tot een gebrek aan betrouwbare informatie over lichaamsontwikkeling en menstruatie, met name voor meisjes en jonge vrouwen.
Dionisius is onlangs begonnen met zijn opleiding tot gezondheidsanalist. Het studentenleven in Jayapura is echter niet goedkoop. De ouders van Dionisius hebben een bescheiden inkomen en kunnen maar beperkt bijdragen aan de opleidingskosten van hem en zijn oudere broer. Om deze reden is Dionisius naast zijn studie werkzaam als schoonmaker.
De kustgebieden rondom Manokwari lopen groot gevaar. Baaien worden vervuild door ophopende stapels aangespoeld afval en koraalriffen raken beschadigd door het gebruik van bommen en sleepnetten in de visserij.
Voor jongeren uit het binnenland van Papua is het kunnen volgen van een studie in de stad eerder uitzondering dan regel. Efet Asso (24) is één van de weinige jongeren uit de Baliemvallei voor wie het mogelijk werd zich aan te melden aan de universiteit in Jayapura.
Delin is onderdeel van het studiebeurzenprogramma van Hapin. Ze studeert rechten aan de Cendrawasih Universiteit in Jayapura, waar de familie woont.
De vrijwilligers van Papua GLD vangen straatkinderen in basisschoolleeftijd op en geven les op een interactieve manier.
“Onderwijs is de sleutel om mensen te bevrijden van hun positie. Zonder onderwijs wordt men hulpeloos, een slaaf van de omgeving.” Maria Baru is een freelance journaliste uit Cengkeh, een dorp nabij Sorong.
Het regent diploma's! Normaal gesproken steunen we studenten met een beurs bij het behalen van een studiediploma. Maar deze vraag was anders: kan Hapin zeven jongeren uit Manokwari helpen aan een duikbrevet? Wij én de jongeren gingen de uitdaging aan.
Een groep van 15 jongeren geeft - verspreid over de regio Sorong - vrijwillig les aan kinderen die door omstandigheden niet naar school gaan. En dan is het goed om zelf ook af en toe de schoolbanken in te gaan.
Veel Papoea-jongeren voelen zich niet thuis in het Indonesische onderwijssysteem, dat ook nog eens gekenmerkt wordt door corruptie en wanbeleid. In het onderwijscentrum van Papua Mandiri Sentosa (PMS) in Merauke, zijn juist deze jongeren welkom.
Onze lokale partner in Merauke (Zuid-Papua), Papua Mandiri Sentosa, traint zoveel mogelijk Papoea-jongeren in basisvaardigheden, zodat zij straks een betaalde baan kunnen vinden of kunnen studeren.
Benkel Kerja Papua (BKP), een team van technisch geschoolde vrijwilligers uit Jayapura, trekt er vier keer per jaar op uit om Papoea’s in afgelegen gebieden te trainen in het gebruik van computers en digitale media. Van Excel tot PowerPoint en Word, alles komt aan bod.
Op de schouders van Ariel Manai ligt een flink gewicht. Zijn vader is loodgieter en zijn moeder werkt bij een kleine NGO waarmee ze een klein salaris verdient. Hierdoor kan het gezin zich slechts veroorloven om één kind naar school te sturen: Ariel. Hij is de hoop van de familie.
Isak (22) is al een eind op weg met zijn artsenopleiding. Zijn bachelorperiode sloot hij onlangs succesvol af. Nog twee jaar te gaan. Daarvoor had hij een financieel zetje nodig.
Kristina Soge wil graag een geregistreerde advocate worden om slachtoffers van huiselijk geweld bij te staan bij het doen van een aangifte.
Computertrainingen zijn voor veel Papoea’s van essentieel belang om een plekje te kunnen veroveren op de arbeidsmarkt. Hapin steunt twee organisaties die in respectievelijk Jayapura en Merauke lesgeven in digitale vaardigheden.
‘No farmers, no food’ is een uitspraak die in de context van Papua niet vreemd is. Het merendeel van de bevolking dat niet in de stad woont, leeft van de landbouw. Zoals vaak in Papua, worden lokale boeren weggeconcurreerd door transmigranten van elders. Avaa – een beweging van Papoea-boeren in de omgeving van Sorong – weet hier verandering in te brengen.
Een sollicitatie versturen, schoolverslag uitwerken, je bankzaken regelen, de krant lezen of reclame maken voor je onderneming. Slechts een greep uit de voorbeelden van situaties waarbij een computer onmisbaar is.
Wie binnenstapt in het Rumah Baca (vertaald: leeshuis) in Yoboi (nabij Sentani), voelt zich er al snel thuis. Deze kleine bibliotheek is in feite de veranda van het huis van ibu Hanny Felle, ook wel Mama Hanny genoemd. Haar verhaal is inspirerend: deze huisvrouw en moeder van twee kinderen werd geraakt door de ongeletterdheid in haar dorp en besloot hier iets aan te doen.
Norberta verruilde Merauke voor Jayapura vanwege haar opleiding gezondheidszorg.
De koraalriffen van Papua lopen groot gevaar, net als elders in de wereld. Sleepnetten, dynamietbommen en gifstoffen leveren in korte tijd veel vis op maar verwoesten het koraal. Lokale vissers zien hun visgronden dichtbij verdwijnen en moeten steeds verder de zee op om nieuwe te vinden. De leden van de duikvereniging Papua Diving Academy (PDA) in Tablasupa sloegen alarm en maakten een plan waarmee ze twee vliegen in één klap slaan: jonge school-dropouts van de kampong Tablasupa worden ingezet om mee te werken aan de aanplant van nieuw koraal.
Tri Arisanti – vrijwillig docent – is al jaren kind aan het huis bij de gemeenschap van Samenage. Jarenlang hield zij er in haar eentje het basis- en middelbaar onderwijs overeind, dat tot dan toe nagenoeg stil lag. Inmiddels wordt Tri bijgestaan door verschillende vrijwilligers.
Papua Mandiri Sentosa beschikte over onvoldoende computers om de deelnemers van haar training te kunnen bedienen. Hapin sprong in en inmiddels zijn er zeven extra laptops aangeschaft.
Tijdens een ondernemerschapscursus staat men versteld van het vakmanschap waarmee Norbertus (28) traditionele Papua-patronen in hout kan bewerken.
Maria Magdalena, roepnaam Lena, leerde helaas al jong dat het leven niet makkelijk is. Al jong neemt ze de verantwoordelijkheid op zich om voor haar twee jongere zusjes te zorgen. Met klusjes in de buurt, zoals vegen en emmers water sjouwen, verdient Lena wat inkomsten.
Tri Arisanti trok als vrijwillig docent binnen vier maanden het basis- en middelbaar onderwijs overeind, dat tot dan toe nagenoeg stil lag.
Eind 2021 ging Pujaprema - met financiële steun van Hapin - de boer op met een programma waarbij ruim 90 docenten in het kleuter- en basisonderwijs werden getraind om kinderen te leren dat meisjes en jongens gelijkwaardig zijn. Broodnodig in een samenleving waarin vrouwen nog vaak achtergesteld worden.
Sastia Mei Konmop klopte in de laatste fase van haar studie aan bij Hapin. Met succes had ze tot dan toe een studie scheikunde kunnen volgen en financieren aan de Cendrawasih University.
Yeri volgt een opleiding aan de landbouwhogeschool STIPER in Jayapura. Hij is geboren in een eenvoudig boerengezin in Sawa (Asmat-gebied).
Aardrijkskunde geven aan leerlingen in het basisonderwijs: dat is de grote droom van Alda Saroy. In eerste instantie was het haar moeder die bij Alda aandrong op het volgen van een opleiding tot onderwijzeres. Maar inmiddels heeft zij zelf de smaak te pakken. Ze doet een opleiding geografie aan de universiteit UNCEN in Abepura en geniet van colleges volgen, kennis vergaren, stage lopen en contact met medestudenten.
Maak kennis met Gori, Gerad en Safer. Drie Hapin-studenten die een opleiding beeldende kunst aan het ISBI in Jayapura volgen.
De Biennale is een podium dat kunstenaars en kunstgroepen uit Zuidoost-Azië samenbrengt. Ieder met verschillende nationale achtergronden, culturen, rassen, overtuigingen, ideeën en werkmethoden.
Voor Papoea’s is kunst een manier om te laten zien waar zij vandaan komen. Patronen, kleurgebruik en snijtechnieken verraden hun afkomst: van regio tot stam. Maar kunst wordt door hen ook gebruikt om hun zoektocht naar erkenning en rechtvaardigheid weer te geven. Het Alyakha Art Center is een initiatief van jonge en creatieve Papoea’s die nieuwe generaties willen laten kennismaken met kunst en technieken.
Bij geweld tegen vrouwen denken we al snel aan lichamelijk misbruik of mishandeling. Maar dat financiële afhankelijkheid, ongelijke kansen en sociale isolatie hier óók bij horen, is veel minder bekend. Niet zo gek dus, dat Papoea-vrouwen lang niet altijd weten dat zij slachtoffer van geweld zijn.
Otis Breiram is 29 jaar en studeert computerwetenschappen aan de STIMIK hogeschool in Jayapura. Hij woont nog thuis, bij zijn moeder, broer en zus. Zijn vader is overleden. Moeder, die hulpbehoevend is, stond er toen alleen voor. De jaarlijkse, dure inschrijfkosten voor de studie van Otis konden niet meer betaald worden. Overleven stond voorop. Zijn studie moest worden afgebroken.
Tweederde van de vrouwen op Papua heeft weleens te maken (gehad) met gendergerelateerd geweld. Papua heeft daarmee één van de hoogste percentages aan huiselijk geweld van alle provincies in Indonesië. Een probleem dat op dit moment wordt versterkt door COVID-19. Het aantal geweldsincidenten is gestegen en slachtoffers, die vaak om economische redenen niet weg kunnen, hebben het door de lockdown nog zwaarder gekregen. Ze zijn gebonden aan huis en hebben weinig contact met de buitenwereld.
Onlangs vertelden we over de cursus organische bemesting, die werd georganiseerd door een groep vrouwelijke boeren in de omgeving van Sorong. Het doel van de cursus was om lokale boeren te helpen hun oogst te vergroten zonder dat de grond vervuild of uitgeput raakt door verkeerde bemestingsproducten. Hapin besloot financieel bij te dragen aan dit project van de Yahet Farmer Group en is onder de indruk geraakt van de snelheid en de efficiëntie waarmee de cursus gerealiseerd is.
Yosef Levi werkt als onderzoeker bij een journalistencollectief in Jayapura. Daar combineert hij zijn antropologische kennis met zijn interesse in de wereld van video en film. Hapin financierde de aanschaf van een nieuwe camera inclusief geluidsrecorder. In ruil daarvoor legt Yosef verschillende projecten van Hapin vast op video. Een win-win situatie dus!
Het Albert Fiharsono Insitute in Merauke stelde afgelopen jaar een boek samen vol anekdotes, verhalen en adviezen van leraren afkomstig uit heel Papua, vanuit hun eigen ervaringen. Deze verzameling van essays brengt frisse en uitvoerbare ideeën naar voren om het plezier in leren voor de leerlingen terug te brengen.
Afgelopen jaren steunde Hapin de bouw van twee houten schoollokalen voor een groep straatkinderen in Buper (een kampong vlakbij Jayapura). Hoewel de coronacrisis de bouw wat vertraagde, kunnen de lokalen inmiddels bijna in gebruik worden genomen.
Edo Mote is geen onbekende voor Hapin. In het verleden ontving hij een bijdrage voor zijn studiekosten en sindsdien steunen we Edo bij diverse projecten voor de Asmat-gemeenschap in Merauke. En ook dit jaar zit Edo niet stil: onlangs zette hij een naaitraining op poten voor Asmat-moeders. Hapin is gevraagd om te helpen bij de aanschaf van naaimachines en overige cursuskosten. Gedurende 6 maanden zullen 8-10 vrouwen leren hoe ze producten kunnen maken die goed in de markt liggen. De deelnemers genereren inkomsten voor hun gezin, familie of dorp.
In de Papoea-cultuur hebben mannen – tot op de dag van vandaag - een belangrijke positie. Sociaal, economisch en politiek gezien hebben zij veel gezag, wat helaas soms leidt tot geweld tegen en een achtergestelde positie van vrouwen. Rode Wanimbo zet zich in voor programma’s die helpen om het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van Papoea-vrouwen te versterken. Zo ook via het programma Training of trainers for Literacy. Een toekomstbestendig project, waarbij groepen vrouwen de basis van taal en rekenen aangeleerd krijgen.
Deze twee zusjes uit het dorp Koya, bij Jayapura, hebben het geluk niet mee in hun leven. Vader en moeder stierven aan aids. Een oom en tante namen de zorg voor hen op. In juni van dit jaar is ook de oom gestorven
Afgelopen jaar trok Tri Arisanti bij Hapin aan de bel. Tri was kort daarvoor teruggekeerd naar Jayapura, na enkele jaren als vrijwillig docent in het afgelegen Samenage (100km ten zuiden van de provinciehoofdstad Wamena) werkzaam te zijn geweest. Daar speelt zich een schrijnende situatie af: het basis- en middelbaar onderwijs ligt er nagenoeg stil.
Melani is geboren en getogen in Jayapura en komt uit een eenvoudig gezin. Omdat haar vader visser is, verschilt zijn inkomen per maand. Daarom heeft Melani een beroep gedaan op het studiebeurzenprogramma van Hapin. Momenteel volgt zij een Managementopleiding aan de Faculteit Economie van de Negeri Yapis Papua in Jayapura.
In Merauke (zuid-Papua) wonen ongeveer 8.000 Asmatters. Vanuit kleine dorpen in de Asmat regio trekken ze naar de stad, op zoek naar werk en een beter leven. Helaas belanden ze vaak bij gebrek aan eigen grond en onderwijs, in achterstandsbuurten van Merauke
Sinds er in december 2018 een gewapend conflict uitbrak in Nduga, zijn er 30 duizend mensen uit hun dorpen in deze regio gevlucht. Ze hebben veiliger streken opgezocht in en rond Wamena en gebieden als Intan Jaya en Timika. Het gaat merendeels om vrouwen, kinderen en oudere mensen, die zonder onderdak, voedsel en gezondheidszorg zitten. Ze zijn ernstig getraumatiseerd en bang voor vreemdelingen.
🌳 of 🌴? Afhankelijk van waar je geboren bent, kies je voor de eerst of laatste emoji. Dit is in essentie contextueel onderwijs. Onderwijsmethodes met respect voor de mensen en hun identiteit en die aangepast zijn aan de vraag van hun eigen omgeving, familie, religie of cultuur.
Op 5 augustus werd in Abepura (Papua) het boek Mambesak - symbool van cultureel ontwaken van het Papuavolk ten doop gehouden.
Dit is Yuvita Kogoya, 27 jaar. Ze woont al meer dan een jaar in opvangkamp Efesus bij Sentani. In maart [...]
Het Hapin studiebeursprogramma richt zich als regel op studenten in de eerste fase van hun studie, de bachelorfase. Toch zijn er soms van zulke bijzondere aanvragen dat we van deze regel afwijken.
evige regenval heeft in Sentani, Papua, gezorgd voor enorme overstromingen. Bruggen en huizen zijn weggeslagen, complete kampongs overstroomd en duizenden mensen zijn dakloos.
Welly Manufandu is geen onbekende voor Hapin. Als bekwame reisgids loodste ze de afgelopen jaren tientallen buitenlandse toeristen naar de mooiste plekken van Papua maar bracht ze hen ook in contact met de wereld van de Papoea´s in de afgelegen bergdorpen. Nu die inkomsten terug zijn gelopen door de onrust van vorig najaar en de huidige corona crisis, zag ze nieuwe kansen.
Albertus Vembrianto (Vembri) uit Timika in Papua is fotograaf én een verhalenverteller. Die combinatie maakt hem zo bijzonder. Zijn foto’s vormen een boodschap die hij de wereld instuurt: ‘Kijk goed in de ogen van deze mensen en zie wat er in Papua gebeurt’.
De provincie Oksibil, hoog in het Sterrengebergte, is moeilijk bereikbaar. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, vluchtten honderden Papoea's vanuit dit gebied naar buurland Papua Nieuw Guinea vanwege het gewelddadige optreden van het Indonesische leger.
Het was groot feest op 19 november. De kampongs Amai, Tablasapu en Yepase in het district Depapre, ontvingen eindelijk waar ze Hapin dringend om hadden gevraagd.
Hapin Papua heeft aan Hapin Nederland het projectvoorstel aangeleverd om in het midden van 2018 opnieuw in het kader van de Training of Community voor autochtone vrouwelijke ondernemers (ToC) een cursus Ondernemerschap aan te bieden.
Het betreft hier een aanvraag van een groep van 6 jonge en bevlogen Papua journalisten die op vrijwillige basis produkties maken voor sociale media als YouTube en Facebook.
De Kokoda's zijn Papoea's die vanuit het zuiden van Papua in de Sorongse wijk Klawasi zijn neergestreken. Er is geen stromend water, de watertanks van de lokale overheid zijn ontoereikend.
De Percetakan Boks Club (PBC) uit Jayapura is opgericht om jongeren uit een neerwaartse spiraal te halen en weer zelfvertrouwen en motivatie te geven.
Plaats: Jayapura Jaar: 2018 Aanschaf tweedehands motorfiets en laptop voor Yulianus Boga, werkstudent Onderwijskunde. Yulianus is een harde werker, die [...]
In Jayapura werd van 7 tot 9 augustus het Papua Filmfestival gehouden. Foto en film zijn ook in Papua belangrijke moderne media waarmee ze de liefde voor hun land en bewoners tot uitdrukking brengen.
Om het leerprogramma, dat helemaal op het Indonesische curriculum is gericht, toegankelijker te maken voor de leerlingen van Papua, ontwikkelde de Yayasan Kristen Wamena (YKW) een speciaal leerprogramma en tekstboeken.
GPM Waena deed een aanvraag bij Hapin voor de financiering van lesmaterialen, tafels en stoelen, een vrijwilligersvergoeding voor de onderwijzers en voedselpakketten voor de kinderen.
Yohanes Mambrassar is na zijn afstuderen als arts terug gekeerd naar Papua en werkte in klinieken in Teminabuan en Sorong.
Kokoda is een stam uit het zuiden van Sorong, Papoea. Door de stroom migranten en de snelle ontwikkelingen in de samenleving zijn de Kokoda’s in verdrukking geraakt.
Hapin stelde de kwekers in staat netten, extra vissen en diergeneesmiddelen in te kopen door het verlenen van een subsidie van 2400 euro
Elly Esema heeft samen met andere enthousiaste docenten een eenvoudig schoolgebouwtje laten bouwen in Ibelak in de Baliemvallei.
Elk jaar strijden honderden talentvolle leerlingen en studenten over de hele wereld om een plek op het erepodium van de Science Olympiade.
Een aantal visverkoopsters op de markt heeft aan Hapin steun gevraagd bij het ontwikkelen van een methode om de gerookte vis langer houdbaar en de verkoop een beetje aantrekkelijker te maken.
Timotius Yoafifi, ofwel Timo, studeert accountancy en werkt daarnaast als incasseerder voor het mama mama project van Hapin.
Een van de doorlopende projecten van Hapin is het microkrediet project. Georganiseerde groepjes vrouwen in Jayapura ontvangen kleine leningen en investeren dat in (kleinschalig) ondernemerschap.
De kwaliteit van het onderwijs in Indonesië en in het bijzonder in Papua is slecht. Kinderen maken de basisschool af, maar blijken dan nog nauwelijks te kunnen lezen, schrijven en rekenen.
De kampong Alobaga ligt in het district Koyage, in het centrale bergland van Papua. Koyage bestaat uit 20 dorpen, gelegen in een onherbergzaam en moeilijk toegankelijke streek.
Hapin vindt het van belang te investeren in mensen die de samenleving in Papua dienen en dichtbij de mensen staan. Zo iemand is dokter Maria Rumateray.
De cacaocoöperatie PATO is een jaar geleden gestart met een verkooppunt (kiosk). Hapin financierde een boekhoudcursus voor 4 winkeliers.
Cindy Karlina Warwe (20) studeert Environmental Health aan de Cenderawasih universiteit in Jayapura. Ze kwam in aanraking met de studiebeurzen van Hapin via een nieuwsbrief die naar elke universiteit wordt gestuurd.
Hapin steunt een groep imkers, Dani Wah, uit Hitigima, in de buurt van Wamena. Afgelopen november hebben zij hun eerste honing geoogst.
Onze fieldpartner pt. Hapin heeft afgelopen 14 en 15 oktober een boekhoudcursus gegeven aan vier stafleden van een kiosk.
Yulius Degei, geboren en getogen in Paniai (een afgelegen berggebied in Papua), heeft besloten om een opleiding tot mentor te volgen.
Saveria groeide op in de Asmat, een regio in het zuiden van Papua. Zij heeft besloten om zich te specialiseren in strafrecht met als focus vrouwenrechten.
In een eerder bericht hebben wij u op de hoogte gesteld van het cacaoproject in Aimbe. Dit project richt zich op het trainen van de boeren in het professioneel beheer en onderhoud van de cacaoplantages.
Hapin investeert in kennis door een opleiding te steunen voor boeren die zicht richt op de winning, verwerking en vermarkten van fosfaatmeststoffen.
Yulius wil dolgraag onderwijzer worden. Hij is afkomstig uit Putapa, een dorp in het Dogiyai gebied. Via het online platform GrantGesture is al € 300,- binnen gekomen. Er rest slechts € 50,- voor zijn beurs.
In 2012 nam een aantal boeren en vissers in Anggory (regio Manokwari) een opmerkelijk initiatief. Om hun economisch perspectief te vergroten, vormden ze een coöperatie, de Mandunigroep, met het oog op het fokken van varkens.
Twee jaar geleden heeft Nelly deze preschool in de Raja Ampat, vergelijkbaar met onze kleuterschool, opgezet omdat het haar opviel dat kinderen in de lagere school nog steeds moeite hadden met lezen en schrijven.
Hapin steunt een cacau project door zich te richten op het trainen van de producenten in het onderhoud van de cacaoplantages. Het doel van het project is om in het levensonderhoud van 600 cacaoboeren te voorzien.
Gail studeert bosbouw. Bosbouw richt zich op de aanplant, groei, samenstelling, gezondheid en kwaliteit van het bos.
Yohanes Boga behoort tot de Mee-stam, uit het district Dogiyai. Hij is een van de Papuastudenten die een studiebeurs uit het Hapinfonds ontvangt.
Yunita Irap geboren wil graag lerares op een basisschool worden. De basisschool is volgens haar de belangrijkste onderwijsperiode uit het leven van een kind.
Steeds meer internationale bedrijven investeren in Papua. Kennis van de Engelse taal is al heel belangrijk, maar wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker.
Hapin heeft Mama Salomina een microkrediet verstrekt van 130 euro om de kast aan te schaffen.
Faculteit: Aquacultuur Als zoon van een boer en visser is Yohanis opgegroeid aan het water tussen de viskwekerijen. Op school [...]
Tiens grote droom is om Papua’s te leren omgaan met hun natuurlijke leefomgeving zodat ze niet alleen kunnen profiteren van hun hulpbronnen, maar ze ook kunnen beschermen.
Mesak komt uit een groot gezin in een klein dorpje. Als geen ander weet hij dat veel dorpelingen verstoken zijn van gezondheidszorg.
Faculteit: Luchtvaart Marthen komt uit de centrale hooglanden van Papua waar nauwelijks wegen (mogelijk) zijn. Om andere dorpen te bereiken [...]
Kana Sani heeft een duidelijke visie op haar toekomst. Ze studeert fysiotherapie, een zeldzame handel in Papoea, omdat ze haar eigen orthopedische kliniek in haar geboorteplaats Nabire zou willen opzetten.
Faculteit: Landbouw Derek hoopt met zijn studie Landbouw Socio-economie een nog betere boer te worden. Derek is grootgebracht op een [...]
Yulianus is buitengewoon gepassioneerd over kunst uit Papua. Op school zijn de vakken over zijn eigen cultuur de vakken die hem het meest raken.
Faculteit: volksgezondheid Margaritha komt uit een groot gezin. Ze heeft veel familieleden ziek zien worden, omdat ze niets weten van [...]
Faculteit: Verpleegkunde Agus komt uit een afgelegen dorp in de hooglanden. Gezondheidsklinieken zijn er wel, maar slecht bevoorraad en er [...]
Ester verloor op jonge leeftijd haar vader. Artsen waren niet in staat om zijn ziekte vast te stellen.
Mena is rechten gaan studeren om mensen die net zo arm zijn als zijn eigen familie te kunnen verdedigen.
Yuliana studeert Antropologie om meer te weten te komen over haar eigen cultuur en de oorspronkelijke bewoners van Papua.
Plaats: Manokwari Jaar: 2012 In vele opzichten zijn Papoea’s anders dan andere Indonesiërs, maar voor de wet zijn ze gelijk. [...]
Het dorpje Arso IX bij de grens met Papua New Guinea wordt bevolkt door transmigranten uit alle delen van Indonesië.
Plaats: Arso Jaar: 2013 Eerder hebt u al kunnen lezen over een varkensproject in de regio Arso dicht bij de [...]
Begin maart trad de rivier Kemiri buiten zijn oevers. Vele huizen werden verwoest en bezittingen vernietigd. De dorpen aan de rivier waren niet berekend op de enorme gevolgen.
Hapin gelooft in het stimuleren van ondernemerschap als effectief middel tegen armoede. Pt. Hapin verstrekt daarom microkrediet aan marktvrouwen die verenigd zijn in de coöperatie Mama Mama Papua. Pt. Hapin bewaart en registreert het spaargeld.
Vorig jaar vroegen we uw aandacht voor een meisjesinternaat in het dorp Teminabuan in de Vogelkop. Hier wonen zo’n twintig meiden in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar.
Plaats: Jayapura Jaar: 2012 – 2020 Voor marktvrouwen uit Papua valt het niet mee om producten aan de man te [...]
Instituut voor Rechtsbijstand (LBH) Papua hield in samenwerking met Pt. Hapin een workshop over Legal Education en mensenrechten in Merauke, op 18 -. 20 januari 2011.
In 2010 heeft Hapin voor ongeveer 1,25 miljard Rupiah aan projecten gesteund, dat is bijna 100.000 euro. Het gaat om [...]
Land is voor Papua’s van levensbelang. Het bos is als een supermarkt waar van alles is te vinden. Papua is de laatste decennia echter sterk veranderd. Er zijn veel migranten uit andere delen van Indonesië bijgekomen.
Hapin heeft een mooie link weten te leggen tussen Stiper en het kindertehuis Pelangi I in Abepura. Stiper en Pelangi willen gezamenlijk een commerciële varkensfokkerij opzetten. Op die manier wordt het kindertehuis minder afhankelijk van sponsors.
Stiper staat voor Sekolah Tinggi Ilmu Pertanian, oftewel Hoge Landbouwschool. De school in Jayapura heeft vier studierichtingen: landbouw, bedrijfseconomie, veeteelt, visserij en visteelt.
Plaats: Asologaima Jaar: 2008 Daniel Tena Bolo is hoofd van de basisschool Muliama in Asologaima (Baliemvallei). Deze school hanteert een [...]
Deze school staat onder leiding van Simon Ciptosuwarno. Zijn opleidingscentrum is een prachtig voorbeeld van verantwoorde ecologische landbouw.
In PNG leven al tientallen jaren enkele duizenden politieke vluchtelingen uit het Indonesische (westelijke) deel van het eiland, waar ze zijn ondergebracht in verschillende kampen.
Tussen Merauke en de grens met Papua New Guinea ligt het nationale park Wasur. De dorpen in het gebied zijn arm, maar over het algemeen kunnen de mensen wel overleven op wat de natuurlijke omgeving hen nog biedt. Het te gelde maken van de natuur is een kwestie van het creëren van een goede organisatorische infrastructuur.
In de dorpen Urumb, Waninggap en Matara heeft de Meraukse NGO Yasanto Gender en Economie trainingen gegeven. 120 mensen volgden de training.
De kinderen in het filmpje maken deel uit van een groep vluchtelingen uit West-Papua, die al jaren in kamp Kiunga in buurland Papua Nieuw Guinea verblijft.
Twintig studenten komen van het eiland Kimaam (Frederik Hendrik Eiland), maar studeren in Merauke. Nederlandse oud-militairen hebben hun huis gefinancierd. Dit project geeft de studenten hun eigen inkomen door de verbouw van groenten en het houden van kippen.
Garnalen vissen. Deze vissers uit Merauke konden met steun van Hapin een snellere en lichtere boot kopen. Plus zes visnetten.
Hapin gaf opleidingscentrum Naufal Jaya in Merauke geld voor de aankoop van machines en gereedschappen.
Even voorstellen: Gervasius Basik-Basik: automonteur uit Merauke. Mijn hartewens: een eigen garagebedrijf.
De groep Pondok Jualan in Manokwari bestaat uit 20 vrouwen. Ze ontvingen allemaal een start kapitaaltje van Hapin om hun eigen kraam met fruit, groenten, limonade en zelfgemaakte kunstbloemstukken te beginnen.
Nieuwe kansen voor Potong Babi in Manokwari. Met een nieuwe vriezer, geschonken door Hapin, kan Jolanda Rumbaropen het varkensvlees en de vis langer bewaren.
De vraag naar zijn sinaasappels loopt terug. Zijn broodwinning is in gevaar. Met een kleine subsidie van Hapin schakelt hij nu over op de verbouw van cashewnoten.
Willem Wetipo is een gedreven schooldirecteur. Hij houdt van de kinderen en gunt ze een goede toekomst. Zijn onderwijs is kindgericht en sluit aan bij hun eigen cultuur en belevingswereld.
Met de nieuwe pelmachines wordt het heel wat gemakkelijker voor de Papua-boeren die rijst verbouwen. Ze kunnen nu zelf de rijst machinaal pellen. Dat scheelt veel geld.
Plaats: Kurulu Jaar: 2007 De PLS-PKB school voor dropouts in Kurulu is een unieke kans voor de arme bevolking van [...]
De Willie Wortel van Papua: Yusuf Asso. Asso vult accu’s en repareert radio’s. Energie komt van een zonnepaneel, door Hapin geschonken.
Hepuba, hoog in de bergen van Papua. Zeven vrouwen drijven samen een winkel en een atelier. Ze verkopen traditionele draagtassen en kleding.
Charles Asso is een startende ondernemer. Hij heeft in het dorp Hepuba sinds kort zijn eigen kleine kruidenierszaak.
Adat grondbezit in Papua is nauwelijks vastgelegd laat staan erkend in Papua. Dit is gevaarlijk op het moment dat bedrijven, meestal gesteund door de overheid, grond willen gebruiken voor plantagebouw of mijnbouw.
Plaats: Jayapura Jaar: 2007 De Stiper Hoge Landbouwschool Stiper staat voor Sekolah Tinggi Ilmu Pertanian, oftewel Hoge Landbouwschool. Het bij [...]
Hapin betaalt voor een drietal jaren de salarissen van de onderwijzers. Deze liggen net iets hoger dan de reguliere salarissen.
Meisjesinternaat dat via Hapin gesteund wordt door de Nederlandse stichting Lichttoren. De bijdrage is aangewend voor de bouw van een keuken en de aanschaf van een bromfiets voor de leidster.
Deze dames runnen een cateringbedrijfje. Ze ontvingen subsidie voor de aanschaf cateringmateriaal en voor een cursus creatief cateren.
Dit is een grote middelbare school. Veel van de 260 leerlingen komen uit het binnenland en hebben problemen met het betalen van schoolgeld, uniformen en leermiddelen.
Dit is een groep van zeven mensen, overwegend vrouwen, die een internetlokatie zijn gestart. Ze geven ook groepen schoolkinderen gratis les in computer- en internetgebruik.
Dit is een elektronische servicedienst. Ze ontvingen een bijdrage voor de bouw van een klein gebouw om cursussen elektra te geven aan de schoolgaande jeugd en drop-outs, zodat ze ook kleine reparaties kunnen uitvoeren.
Het gaat hier om steun voor een groep studenten die met het fokken van varkens hun collegegeld kunnen betalen. Ze kregen steun voor de bouw van nieuwe biggenhokken.
Dit tehuis kreeg steun voor schoolgeld, voedsel en de bouw van een winkeltje om zelf inkomsten te genereren.
Deze mensen ontvingen een bijdrage voor hun bedrijf dat meubels van riet en rotan maakt.
Dit is een bedrijfje in huisnijverheid, gerund door tien vrouwen. Ze willen voor een eigen inkomen zorgen voor hun families door het maken en verkopen van zelfgemaakte kledingstukken (voetbalkousen, supporterssjaals en petjes en mutsen) en traditionele artikelen als tassen en dergelijke.
Hapin financierde voor een deel de inrichting van een computerlokaal, bibliotheek en keuken voor de Polytechnische School. De inrichting ziet er professioneel uit!
Groep enthousiaste jongeren die een meubelfabriekje is begonnen met weinig middelen.
In het weeshuis, waar circa 80 kinderen worden opgevangen, moet zo nu en dan iets vernieuwd worden.
Jaaroverzicht projecten 2000 Nederland Jaarlijkse projecthulp Papua (Irian Jaya) Papua Nieuw Guinea De turbulente ontwikkelingen in Indonesië en Papua [...]
Jaaroverzicht projecten 1999 Nederland Jaarlijkse projecthulp Papua (Irian Jaya) Papua Nieuw Guinea Het afgelopen jaar mag voor de Papoea’s [...]
Jaaroverzicht projecten 1998 in Nederland in Papua (Irian Jaya) in Papua Nieuw Guinea Irian Jaya heeft een spannend 1998 achter [...]
Jaaroverzicht projecten 1996 Dit jaaroverzicht is gepubliceerd in HapiNieuws mei 1997 U hebt ons in 1996 weer fantastisch geholpen! En [...]