Project omschrijving

Plaats: Merauke

Jaar: 2008

Het Tomer “mandje”
Tussen Merauke en de grens met Papua New Guinea ligt het nationale park Wasur. De dorpen in het gebied zijn arm, maar over het algemeen kunnen de mensen overleven van wat de natuur hen te bieden heeft.

Tomer is een van de dorpen in Wasur. Het bos biedt voldoende hout en plantmateriaal voor bijvoorbeeld huizenbouw. In het goede seizoen levert de zee aardig wat vis en garnalen. Vanwege illegale jacht door politie en militairen is het echter steeds moeilijker om aan vlees te komen. De inheemse kangoeroe en de ooit door paters ingevoerde herten hebben veelal hun heil elders gezocht.

Het te gelde maken van wat de natuur biedt, is vaak een kwestie van het creëren van een goede organisatorische infrastructuur en een eenmalige investering in productiemiddelen zoals visnetten, vrieskisten en generatoren. Hapin steunt nu verschillende groepen (kelompoks) in het dorp die zich bezighouden met onder andere tuinbouw, kippenhouderij en visserij.

Het aardige is dat al die activiteiten elkaar ook versterken. De groepen kunnen samenwerken in het bijvoorbeeld het vervoer naar de stad Merauke. Voor het bijeenbrengen van de visvangst is bijvoorbeeld een inkooporganisatie actief. Er wordt meer werk gemaakt van het creëren van toegevoegde waarde. De vis wordt gezouten en van de garnalen wordt trassi gemaakt. Het volume dat naar de stad moet wordt daardoor kleiner, maar de waarde wordt groter!

Bij al die activiteiten is het ook van belang dat oude lokale organisaties versterkt worden. Door de invloeden van buitenaf ging het sociale weefsel af en toe sterk rafelen. Hierdoor was en is er te weinig verweer tegen bijvoorbeeld de aantasting van landrechten en het illegaal jagen in het nationaal park. Een van de projecten in het mandje heeft tot doel de lokale adat te versterken. Het kan dan weer een belangrijke rol spelen in het beslechten van externe en interne conflicten. Want zonder stabiliteit en dorpsvrede geen ontwikkeling.