Project omschrijving

Plaats: Anggory

Jaar: 2012

In 2012 nam een aantal boeren en vissers in Anggory (regio Manokwari) een opmerkelijk initiatief. Om hun economisch perspectief te vergroten, vormden ze een coöperatie, de Mandunigroep, met het oog op het fokken van varkens. Alleen voldoende geld voor de uitvoering ontbrak nog. Dat was het moment waarop pt.Hapin in het spel kwam.

Er is in Papua veel vraag naar varkens. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als bruidsschat en als bezegeling van overeenkomsten. Varkens hebben een betrekkelijk korte levenscyclus en de marktprijs is hoog. Het voer leveren de boeren zelf in de vorm van wilde knollen en resten van de eigen oogst.

Het bedrijfsplan voor de varkensfokkerij zag er zo goed uit dat de Hapin-coördinator in Manokwari een positief advies kon uitbrengen. Met de toegekende subsidie van ongeveer 700 euro zijn stallen gebouwd en drie varkens aangekocht. De Mandunigroep, onder leiding van James Bebari, is bijzonder tevreden over de resultaten tot nu toe. De extra inkomsten kunnen de zes boeren- en vissersgezinnen goed gebruiken.