Project omschrijving

Bedrag: € 2.000,-

Jaar: 2021

Voor Papoea’s is kunst een manier om te laten zien waar zij vandaan komen. Patronen, kleurgebruik en snijtechnieken verraden hun afkomst: van regio tot stam. Maar kunst wordt door hen ook gebruikt om hun zoektocht naar erkenning en rechtvaardigheid weer te geven. Het Alyakha Art Center is een initiatief van jonge en creatieve Papoea’s die nieuwe generaties willen laten kennismaken met kunst en technieken.

In september van dit jaar hebben zij de kunstenaar Bertho Wanma, afkomstig uit Jogjakarta, uitgenodigd om naar Papua te komen. Gedurende drie maanden verbleef Bertho in Yokiwa (een kampong vlakbij Jayapura), om les te geven en kunst te maken met de dorpsbewoners. Van houtsnijwerk tot vlechttechnieken en van muziek tot dans.

Het mooie project eindigde met een tweedaagse tentoonstelling. Hapin betaalde er aan mee. Tijdens de expositie was werk te zien van dorpsbewoners, kunstenaars uit de omgeving van Jayapura én drie studenten die onderdeel zijn van het studiebeurzenprogramma van Hapin. Een ode aan het erfgoed van de Papoea’s en een prachtige uiting van de rijke Papoeacultuur.