Project omschrijving

Yuvita Kogoya PapuaDit is Yuvita Kogoya, 27 jaar.  Ze woont al meer dan een jaar  in opvangkamp Efesus bij Sentani. In maart vorig jaar werd haar dorp bij een aardverschuiving weggevaagd.  Ze verloor toen – midden in de nacht – haar baby van 2 maanden, haar vader (58) en zuster (31) in de water- en modderlawine. Zelf werd ze zwaargewond aan haar nek, waardoor ze moeilijk kan eten en slikken. Het gaat nu iets beter met Yuvita. Nu is er plotseling een nieuwe, onzichtbare vijand: het coronavirus. Net als Yuvita, zitten er nog 300 families in tijdelijke opvangcentra. Ze zitten daar nu opgesloten en kunnen hun zelf verbouwde groenten, gebakken brood en hun handwerk niet meer op de markt verkopen. Er is dringend behoefte aan mondkapjes, zeep, extra waterpunten, voedselpakketten, medicijnen en voorlichtingsmateriaal. Hapin en Wilde Ganzen werken samen om deze dubbel getroffenen snel te helpen. 

Vorig jaar werd de stad Sentani en wijde omgeving getroffen door aardverschuivingen en overstromingen. Tientallen kampongs werden weggevaagd. Meer dan 100 mensen kwamen om en duizenden moesten elders worden geherhuisvest. De organisatie Yapelin, de hulporganisatie van de GIDI kerken, zorgde voor opvang en helpt de slachtoffers (vooral de vrouwen) een nieuw bestaan op te bouwen.

Een samenwerkingsovereenkomst tussen Wilde Ganzen, Hapin en Yapelin maakte het, mede door uw bijdragen, mogelijk dat in februari een bedrag van € 11.553 naar Papua kon worden overgemaakt voor het wederopbouwproject voor de vrouwen. Het aandeel van Wilde Ganzen hierin was € 3.851.

Wilde GanzenOm de nieuwe bedreiging van het coronavirus het hoofd te bieden heeft Yapelin in allerijl een plan gemaakt om de mensen in de centra bewust te maken van de risico’s en hen helpen weerbaarder te worden om te kunnen overleven. Er is op korte termijn 6.000 euro nodig. De Wilde Ganzen springen voor maar liefst de helft van dit bedrag bij uit een speciaal geopend Coronafonds. Hapin staat garant voor de andere helft.