Team Nederland

Sophie Wijsenbeek-Schreurs

Sophie Wijsenbeek-Schreurs

Medewerker Programma’s & Communicatie

Sophie studeerde culturele antropologie aan de Universiteit van Utrecht. Ze deed onderzoek naar de etnische en nationale identiteit in de multiculturele samenleving van Maleisië. Sinds 2008 is zij werkzaam voor Hapin in eerste instantie ter ondersteuning van het studiebeursprogramma. Vanwege haar interesse voor websitebouw, zoekmachine optimalisatie en sociale media is zij naast programmamanager ook communicatiemanager.

Vera Wesseling

Vera Wesseling

Medewerker Financiën & Projecten

Vera studeerde Culturele Antropologie en Politicologie en maakte een tijdje geleden de switch van bestuurlijke onderzoekswereld naar Hapin. In 2009 reisde zij voor het eerst met haar oma – geboren en getogen in Papua – naar dit bijzondere eiland. Na die reis volgden er nog meerdere. Onder meer om voor haar onderzoek in het kader van haar bachelorstudie de rol van jonge Papoeavrouwen in huis en op school te onderzoeken. Bij Hapin houdt Vera zich bezig met de financiën en projecten in Papua, waarbij zij nauw schakelt met de consultants in Sentani.

Team Papua

Nova Seseray

Nova Seseray

Studiebeurscoördinator Papua

Nova: “Ik ben er trots op om als consultant voor Hapin te werken. Ik zie dit als een kans om iets terug te geven aan mijn mensen in een tijd waarin dit hard nodig is. Er zijn veel veranderingen in Papoea en de effecten van globalisering sijpelen door in de samenleving. Papoea is rijk aan hulpbronnen en er is zoveel talent onder onze mensen. Toch laten veel mensen zich overrompelen door de beloften van de regering van goedbetaalde banen, waardoor ze afhankelijk worden van de verzorgingsstaat van Indonesië. Papoea’s verliezen hun motivatie, creativiteit en zelfredzaamheid. We moeten dit voorkomen en ondernemende Papoea’s stimuleren om hun dorpen en gemeenschappen te helpen opbouwen en versterken.”

Nova Seseray

Irma Awoitauw

Projectcoördinator Papua

Irma woont in Sentani. Haar vader is afkomstig uit Jayapura en haar moeder is van origine Moluks. Dat betekent dat Irma opgroeide met een diverse opvoeding qua cultuur, religie en waarden. Dat heeft haar passie voor inheemse culturen en gemeenschapsontwikkeling aangewakkerd. Ze studeerde International Studies en International Development aan de universiteit van Canberra, Australië. Irma: “Bij Hapin is het mijn taak om te netwerken, Hapin te introduceren bij verschillende organisaties, projectaanvragen te beoordelen, lopende projecten te monitoren en dit alles natuurlijk te rapporteren aan de collega’s in Nederland. Ik geniet erg van deze taken, het geeft me de kans om creatief te zijn en ik verbeter mijn vaardigheden.” 

Bestuur

Onze bestuurders zijn onbezoldigd en zo gekozen dat de kans op belangenverstrengeling miniem is. Om dit transparant te maken publiceren wij hier de overige activiteiten van onze bestuurders (werk, andere bestuurs- of adviesfuncties).

Reinier de Lang

Yvonne Carels

Voorzitter

Yvonne Carels is dochter van Eef Mamoribo. Haar moeder is geboren in Warsa op het eiland Biak. “Het Biak-temperament dat ik van mijn moeder heb geërfd, is waar ik ook trots op ben. Biakkers zijn koppige, trotse mensen en doen niet wat hen is verteld. Ze creëren hun eigen mening, niet beïnvloed door anderen. Dit helpt me te selecteren wat relevant is en wat echt belangrijk is in het leven ”

Reinier de Lang

Reinier de Lang

Penningmeester

Reinier studeerde culturele antropologie en economie. Vanaf 1979 tot 2005 was hij werkzaam in de grafische industrie. Eind 2006 raakte hij betrokken bij Hapin. Sinds begin 2007 is hij werkzaam voor Hapin, vanaf 1 april 2007 drie dagen per week. Zijn hoofdtaken liggen op het gebied van de bedrijfsvoering. Hij is verantwoordelijk voor de financiële– en donateursadministratie. Daarnaast houdt hij zich bezig met fondsenwerving. Zijn motivatie om zich in te zetten voor Hapin: “Papoea’s ondersteunen op hun weg van traditie naar moderniteit”. Zijn motto: “Investeren in verandering”.

Geart Benedictus

Samuël Itaar

‘Geboren in Nederland en door mijn roots altijd verbonden en betrokken geweest met en bij Papua. Als bestuurslid hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de mooie projecten die door Hapin worden ondersteund en zo mensen in Papua waar nodig verder te helpen ontwikkelen.”

Wietse Tolsma

Wietse Tolsma

Sinds 1987 ben ik betrokken bij Hapin. Na een journalistieke missie voor Hapin naar Papua kwam ik in de ban van dit bijzondere volk. De specifieke relatie met Nederland was ook toen op Papua nog levend, zo bleek mij. Ik besloot me in te zetten voor Hapin toen ik de ernstige situatie van de Papoea’s met eigen ogen zag. Nederland hulde zich in een ‘schuldig zwijgen’ en dat zinde me niet. Ik trad toe tot het bestuur, en werd later, toen Hapin groeide, benoemd als deeltijd-directeur en projectmedewerker, naast mijn werk als docent in het middelbaar onderwijs. Inmiddels ben ik met pensioen en weer bij Hapin teruggekeerd als bestuurslid en vrijwilliger op het kantoor in Utrecht.

Moni Hanasbei

Moni Hanasbei

Mijn familie wortels liggen in Papua én in Nederland. Ik heb de dansacademie afgerond en daarna project management (post hbo). Ik heb ruim 21 jaar in de GGZ gewerkt en ben sinds 2016 verbonden aan een project GGZ in de wijk in Amsterdam.

Mijn focus ligt op het versterken van zelfregie. Ik breng graag volwassenen in beweging. Hapin heeft een actief en warm team waar ik me thuis voel. Ik wil mijn creativiteit en kennis inzetten voor Hapin.

Moni Hanasbei

Reinoud van der Baan

Mijn kennis over Papua heb ik vooral uit boeken. Ik heb inmiddels een collectie met de 19e eeuw als specialisatie. Papua is een fascinerend gebied: de meeste talen ter wereld en de rijkste flora en fauna. Ik was daarom al lange tijd donateur van Hapin. Als bestuurslid kan ik meer doen voor de Papoea’s. En wat is er als docent mooier dan het ondersteunen van onderwijs…

Moni Hanasbei

Muaha Tatipata-Ireeuw

Hoewel ik in Nederland ben geboren en getogen, heb ik altijd een sterke band met Papua gevoeld. In de de afgelopen 25 jaar had ik het geluk om veel naaste familieleden in Papoea te ontmoeten. Tantes en ooms, neven, neven en nichten, zelfs enkele neven en nichten die in Papoea als kleinkinderen worden beschouwd. Helaas zijn veel van hen overleden. Vaak op zeer jonge leeftijd. In de meeste gevallen als gevolg van onvoldoende gezondheidszorg, een belangrijk maatschappelijk probleem in Papoea. Hapin ondersteunt projecten in Papua rond verschillende maatschappelijke thema’s, zoals onderwijs en (vrouwen)empowerment.

Mijn persoonlijke focus is altijd geweest op beeldvorming en culturele identiteit / erfgoed, zowel in Papoea als in Nederland. Als bestuurslid van Hapin hoop ik een nuttige bijdrage te leveren.

Moni Hanasbei

Andrea Koomen

Door mijn jeugd in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en mijn studie geschiedenis heb ik mij altijd verbonden gevoeld met het huidige Papua. Binnen het team van Hapin hoop ik een kleine bijdrage te leveren aan het welzijn van Papoea’s in mijn geboorteland.