Project omschrijving

Plaats: Maybrat

Jaar: 2014

In het dorp Soroan in Maybrat ondersteunt Hapin een training die zich richt op de winning, de verwerking en het vermarkten van fosfaatmeststoffen. Deze wordt gegeven door deskundigen van de Faculteit Landbouw van de universiteit in Manokwari (UNIPA). Het doel van deze training is de lokale boeren uitleggen hoe ze met het gebruik van natuurlijke hulpbronnen in hun omgeving de bodemkwaliteit van hun landbouwgrond kunnen verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat de grond rondom Soroan rijk is aan fosfaat.

Aan de eerste training nemen dertig deelnemers uit acht verschillende dorpen mee. Tijdens deze training leren ze hoe ze fosfaat kunnen winnen en hoe ze er compost van kunnen maken. Het eindproduct wordt verpakt in plastic zakken en wordt voorzien van een etiket met daarop ‘Pupuk Papua Nutrient’ ofwel voedzame meststof uit Papua.

Zodra de boeren de meststof zelfstandig kunnen reproduceren zal het eindproduct nog ter analyse worden gestuurd naar de universiteit om zo de kwaliteit van het product te waarborgen. Mocht deze pilot goed verlopen dan zal deze training worden uitgebreid naar andere regio’s die rijk zijn aan fosfaat. Volgens onderzoekers bezit de regio Maybrat 100 miljoen ton aan fosfaatreserves. In Indonesië zelf is slechts 20 miljoen ton beschikbaar.

Het project kost ongeveer € 2.500 maar levert veel op. Dertig mensen worden opgeleid zodat zij vervolgens deze kennis kunnen overdragen aan hun vrienden, familie en dorpsgenoten. Na deze training zullen zij in staat zijn om inkomsten te genereren door de verkoop van kunstmest.