Project omschrijving

Plaats: Demta

Jaar: 2016

Zo’n 100 km ten oosten van de hoofdstad Jayapura ligt het district Demta. Het gebied grenst aan de zee en de stranden tussen Sarmi en Jayapura. De streek is ideaal voor de zeevisserij en viskwekerijen.

In Demta is de viskwekerij Mujair Nila actief. De leden van deze groep viskwekers zijn afkomstig uit 7 verschillende kampongs uit het district. Ze hebben de handen ineen geslagen en zijn vol enthousiasme een coöperatie gestart, een samenwerkingsproject met als doel inkomsten te genereren voor hun families.

Daarnaast willen ze ook laten zien aan de gemeenschap dat het mogelijk is om door gezamenlijke inspanning onafhankelijk van anderen te worden. De deelnemers beheren en onderhouden samen de visvijvers waarin de zoetwatervis wordt gekweekt. Het is een arbeidsintensief gebeuren.

De viskweek moet tegen ziektes beschermd worden en de kwaliteit en temperatuur van het water moet permanent worden bewaakt. Na 3-6 maanden is de vis groot en rijp genoeg voor de verkoop. De verkoop op de markt wordt ook door de leden gedaan. Het is de bedoeling dat meer mensen bij deze activiteiten worden betrokken en er hun brood in kunnen verdienen.

 

  • viskwekerij mulai papua
  • viskwekerij mulai papua
  • viskwekerij mulai papua
  • viskwekerij mulai papua