Stichting Hapin Nieuwsbrieven

Hapin publiceert met regelmaat berichten over recent verschenen boeken over Papua.

Boeken over Papua

  • West-Papua: het vergeten volk

West-Papua: het vergeten volk

Van wie is West-Papua eigenlijk? Wie zijn de oorspronkelijke bewoners? Wat is er allemaal gebeurd en hoe is de wereld hiermee omgegaan?

  • Webshop Hapin

De Weg. Opstand in West-Papua – een nieuw en onthullend boek

John Martinkus is een gerenommeerd onderzoeksjournalist gespecialiseerd in Azië en het Midden-Oosten. Zijn ooggetuigenverslag van de strijd voor onafhankelijkheid in Oost-Timor, A Dirty Little War, werd genomineerd voor de NSW Premier’s Literary Awards.

Boek ‘De Verstekeling’

Eddy Korwa (1940) is een Papoea, geboren en opgegroeid in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De Nederlandse belofte over een vrij en onafhankelijk West-Papua werd in 1962 ruw verbroken met de overgang van Nederland naar Indonesië. Eddy kon dat niet accepteren.

  • de tifa weekblad voor west papoea

De tifa

Ooit gehoord van het weekblad De Tifa? Het verscheen in Nederlands Nieuw-Guinea in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. We hebben twee exemplaren gescand en voor u als download beschikbaar gesteld.

Gedroomd land

Dit boek gaat over de belevenissen van Henk Hoogink als dienstplichtig marinier in het militair conflict tijdens zijn uitzending naar Nederlands Nieuw-Guinea (het huidige Papua) in de periode 1961-1962.

Zojuist verschenen

Dezer dagen verschijnt een bijzonder boek: De zuster van mijn moeder - afscheid van een generatie, geschreven door Ineke Kievit-Broeze.

  • aad kamsteeg

Ooggetuige in Papua

Aad Kamsteeg, oud-journalist van het Nederlands Dagblad, bezocht vorig jaar Papua. Kamsteeg is niet de eerste de beste. Als een van de weinige journalisten heeft hij in zijn (lange) loopbaan aandacht gevraagd voor de Papoea's

  • vergeten wereld papua

Boek “Vergeten wereld”

Vorig jaar verscheen in Duitsland het boek “Vergessene Welt”, geschreven door Siegfried Zöllner. Hij beschrijft daarin “de eerste ontmoetingen met de Yali’s in het bergland van Papua” zoals de ondertitel luidt.

De blonde Papoea

Op vijfjarige leeftijd verhuisde Maaike Boersma met haar ouders en kleine broertje naar de binnenlanden van Papua.

  • paradijsvogels in de polder

Paradijsvogels in de polder

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat 100 á 200 Papoeagezinnen naar Nederland vluchtten vanuit Nederlands-Nieuw Guinea.

  • Perspectief voor Papua

Viktor Kaisiëpo: Een perspectief voor Papoea

De vooraanstaande Papualeider Viktor Kaisiëpo overleed op 31 januari 2010 na een ernstige ziekte. In de laatste maanden van zijn leven vertelde hij zijn levensverhaal aan Willem Campschreur die het in boekvorm optekende. Het boek ligt begin februari 2011 in de winkel.

Peace building in Papua

Indonesië werd in de late jaren van 1990 en beginjaren van 2000 geteisterd door een explosie van religieus geweld, etnisch geweld, separatistische geweld, terrorisme en geweld door criminele bendes, de veiligheidsdiensten en milities.

  • paradijsvogels

Paradijsvogels en Kroonduiven

In de jaren 1945 tot halverwege de jaren zestig werden 250.000 Indische Nederlanders naar Nederland gerepatrieerd.

  • getuigenissen papoea

De Getuigenissen: PAPOEA

Dit zijn de levensverhalen van 12 Papua's. Ze vertellen wat het betekent te leven in West-Papua, onder Indonesisch bestuur. Het zijn gewone Papua's die zich ingezet hebben voor hun volk en hun vrijheid.

  • drooglever

An act of free choice

Pieter Drooglever hield een boekpresenatie op Papua Pride over de engelse vertaling van het boek 'Een Daad van Vrije Keuze; De Papoea’s van Westelijke Nieuw-Guinea en de grenzen van het zelfbeschikkingsrecht.'

Papua Richtwijzer

Het rapport onderscheidt 4 hoofdzaken die aan de basis liggen van het conflict tussen Jakarta en Papua en beveelt voor elk een uitweg aan: de richtingwijzer.