Hapin publiceert met regelmaat berichten over recent verschenen boeken over Papua.
Boeken over Papua
Leestip | Een Papoea Dagboek 1995-2002
Vrijheid! Een Papoea Dagboek 1995-2002 Van 1995 tot 2002 was auteur At Ipenburg docent [...]
Leestip: Een laatkoloniaal experiment: Hollandia, Nieuw-Guinea, 1944-1962
In dit boek werpt auteur Karel Davids – die zelf opgroeide in Hollandia - een blik op de geschiedenis van de laatste Nederlandse kolonie in Azië. Met name vanuit het perspectief van de bewoners zelf. Hoe reageerden zij op de wereldwijde veranderingen?
LEESTIP | Geef geschiedenis Nederlands-Indië plek in onderwijs
Ook moet er meer online toegankelijke informatie komen over voormalig Nederlands-Indië. Dat zijn twee belangrijke conclusies uit het rapport ‘Deel en Verbind’ van de commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’.
Rootless Black Rose: een roman van novelist Aprila Wayar
Aprila Wayar is journalist en een van de eerste vrouwelijke romanschrijvers in Papua. Onlangs bracht zij haar nieuwe roman Rootless Black Rose uit.
West-Papua: het vergeten volk
Van wie is West-Papua eigenlijk? Wie zijn de oorspronkelijke bewoners? Wat is er allemaal gebeurd en hoe is de wereld hiermee omgegaan?
De Weg. Opstand in West-Papua – een nieuw en onthullend boek
John Martinkus is een gerenommeerd onderzoeksjournalist gespecialiseerd in Azië en het Midden-Oosten. Zijn ooggetuigenverslag van de strijd voor onafhankelijkheid in Oost-Timor, A Dirty Little War, werd genomineerd voor de NSW Premier’s Literary Awards.
Boek ‘De Verstekeling’
Eddy Korwa (1940) is een Papoea, geboren en opgegroeid in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De Nederlandse belofte over een vrij en onafhankelijk West-Papua werd in 1962 ruw verbroken met de overgang van Nederland naar Indonesië. Eddy kon dat niet accepteren.
Sibbele Hylkema uit Blauwhuis: pater onder de Papoea’s
Gedropt in de wildernis leert Sibbele Hylkema de Papoea's kennen. Hij dompelt zich onder in hun cultuur en maakt diepgaande studie van hun taal en gewoonten.
Het levensverhaal van Chris Padwa uit Biak
Er zijn van die mensen die je na een eerste ontmoeting nooit meer vergeet. Chris Padwa is zo iemand.
De tifa
Ooit gehoord van het weekblad De Tifa? Het verscheen in Nederlands Nieuw-Guinea in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. We hebben twee exemplaren gescand en voor u als download beschikbaar gesteld.
Gedroomd land
Dit boek gaat over de belevenissen van Henk Hoogink als dienstplichtig marinier in het militair conflict tijdens zijn uitzending naar Nederlands Nieuw-Guinea (het huidige Papua) in de periode 1961-1962.
Zojuist verschenen
Dezer dagen verschijnt een bijzonder boek: De zuster van mijn moeder - afscheid van een generatie, geschreven door Ineke Kievit-Broeze.
Ooggetuige in Papua
Aad Kamsteeg, oud-journalist van het Nederlands Dagblad, bezocht vorig jaar Papua. Kamsteeg is niet de eerste de beste. Als een van de weinige journalisten heeft hij in zijn (lange) loopbaan aandacht gevraagd voor de Papoea's
Boek “Vergeten wereld”
Vorig jaar verscheen in Duitsland het boek “Vergessene Welt”, geschreven door Siegfried Zöllner. Hij beschrijft daarin “de eerste ontmoetingen met de Yali’s in het bergland van Papua” zoals de ondertitel luidt.
De vlucht van een paradijsvogel
Foto: Femmy Weijs In de ochtend van 16 juli 1957 stort een Lockheed Constellation bij Biak, [...]
De blonde Papoea
Op vijfjarige leeftijd verhuisde Maaike Boersma met haar ouders en kleine broertje naar de binnenlanden van Papua.
Paradijsvogels in de polder
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat 100 á 200 Papoeagezinnen naar Nederland vluchtten vanuit Nederlands-Nieuw Guinea.
Viktor Kaisiëpo: Een perspectief voor Papoea
De vooraanstaande Papualeider Viktor Kaisiëpo overleed op 31 januari 2010 na een ernstige ziekte. In de laatste maanden van zijn leven vertelde hij zijn levensverhaal aan Willem Campschreur die het in boekvorm optekende. Het boek ligt begin februari 2011 in de winkel.
Peace building in Papua
Indonesië werd in de late jaren van 1990 en beginjaren van 2000 geteisterd door een explosie van religieus geweld, etnisch geweld, separatistische geweld, terrorisme en geweld door criminele bendes, de veiligheidsdiensten en milities.
Paradijsvogels en Kroonduiven
In de jaren 1945 tot halverwege de jaren zestig werden 250.000 Indische Nederlanders naar Nederland gerepatrieerd.
De Getuigenissen: PAPOEA
Dit zijn de levensverhalen van 12 Papua's. Ze vertellen wat het betekent te leven in West-Papua, onder Indonesisch bestuur. Het zijn gewone Papua's die zich ingezet hebben voor hun volk en hun vrijheid.
An act of free choice
Pieter Drooglever hield een boekpresenatie op Papua Pride over de engelse vertaling van het boek 'Een Daad van Vrije Keuze; De Papoea’s van Westelijke Nieuw-Guinea en de grenzen van het zelfbeschikkingsrecht.'