Project omschrijving

Plaats: Sorong

Jaar: 2017

Yohanes Mambrassar is 29 jaar en geboren in Sorong (Papua). Na zijn afstuderen als arts in Manado keerde Yohanes meteen terug naar Papua en werkte in klinieken in Teminabuan en Sorong. Sinds 2016 werkt hij in de Raja Ampat kliniek in Waisai. Als dokter wordt hij geconfronteerd met de belabberde gezondheidszorg in Papua, in het bijzonder de moeder- en kindzorg. Het sterftecijfer bij bevallingen onder moeders en kinderen is er dramatisch hoog. Er is niet of nauwelijks specialistische hulp. Yohanes is veel op pad en bezoekt de meest afgelegen eilanden om medische hulp te bieden.

Zijn tochten met de boot zijn niet zonder risico’s. Op de Raja Ampat eilanden – in het uiterste westen van Papua – zijn maar weinig artsen en al helemaal geen specialisten. Yohanes is nu – als enige Papoea – toegelaten tot de 4 jarige opleiding gynaecologie aan de Sebelas Maret Universiteit in Surakarta (Solo) en is vastbesloten om straks terug te keren naar Raya Ampat en als gynaecoloog aan de slag te gaan. Zijn familie heeft tot nu toe geweldig bijgedragen aan de kosten van zijn artsenstudie en ze blijven dat doen. Ze hebben een groot deel van de kosten van het eerste semester voor hun rekening genomen, maar zijn niet in staat meer te doen.

Hapin wil deze ambitieuze en veelbelovende Papoeadokter niet in de kou laten staan. Hoewel de hoge kosten van deze specialisatiestudie ver boven de normen van het Hapin beurzenprogramma liggen, hebben we voor Yohanes een uitzondering gemaakt. Het Hapinteam in Jayapura meldt ons dat Yohanes een toegewijde en geliefde arts is die er dag en nacht is voor zijn patienten en over een tomeloze werkkracht beschikt. Wat zal hij, met zijn vakkundigheid en inzet als specialist veel kunnen betekenen voor de verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen op deze verre en afgelegen eilanden in Papua!

  • Yohanes Mambrassar op de OK in het kader van zijn specialisatie tot vrouwenarts