Project omschrijving

Bedrag: € 800,-

Jaar: 2021

Gendergerelateerd geweld is een probleem dat diep geworteld is in de samenleving van de Papoea’s. Er bestaan veel misverstanden en slachtoffers kunnen lang niet altijd rekenen op begrip. Dat geldt in de steden maar nog meer in de buitengebieden. Vaak ontbreekt bij gedupeerden zelfs de realisatie dat zij slachtoffer zijn van gendergerelateerd geweld.

Hapin zocht al langere tijd naar manieren om op dit thema bijstand te kunnen verlenen. We zijn dan ook blij dat we de handen ineen konden slaan met de organisatie Pujaprema (Pusat Jaringan Pemberdayaan Perempuan dan Anak).

Pujaprema zet maximaal in op preventie van geweld, niet alleen tussen echtparen maar ook onder datende jongeren en tussen ouders en kinderen. Zo organiseerde zij in het verleden al verschillende voorlichtingsbijeenkomsten, waarbij deelnemers zich committeren aan een verklaring om geen geweld meer te gebruiken. Hapin heeft Pujaprema financieel gesteund bij het volgende project:

Het opstellen en uitzenden van verschillende radioadvertenties, over gezonde familiestructuren, mannenrollen in het huishouden en geweld tijdens het daten. Radio is een gebruikelijk communicatiemiddel op Papua, zeker in tijden van lockdown. Op een eenvoudige manier kunnen grote groepen mensen bereikt worden, tot in hun huizen. De advertenties zijn uitgezonden in Jayapura en omgeving.

“Ons doel is om Papua-vrouwen en kinderen te laten zien dat zij niet stil hoeven te blijven wanneer ze misbruik meemaken. Om geweld in het huishouden tegen te gaan, is het belangrijk om vroeg te beginnen. Daarom maken we geweld bij het daten al bespreekbaar.”, aldus initiatiefnemer Yohanes Slameth.