Spullen uit Papua gezocht!
Een opgeruimd huis én een bijdrage leveren aan het werk van Hapin? Dat kan! Wij komen memorabilia uit Papua graag bij u afhalen.
Een opgeruimd huis én een bijdrage leveren aan het werk van Hapin? Dat kan! Wij komen memorabilia uit Papua graag bij u afhalen.
Na vele jaren van trouwe dienst zullen we eind dit jaar definitief afscheid nemen van het karakteristieke gele strookje. Het gebruik ervan wordt namelijk per 2023 landelijk afgeschaft. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om Hapin te blijven steunen? Neem contact met ons op.
Ben je tussen de 4 en 16 jaar oud, en stuur je ons een mooie tekening als felicitatie voor ons jubileum? Dan maak je kans op één van de mooie cadeaus uit Papua!
Kosteloos ontvingen wij maar liefst 100 notitieboekjes, bedrukt met ons jubileumlogo: Papua dalam hatiku. Oftewel: Papua in ons hart.
In september van dit jaar studeerden Julia Jouwe en Leah Mulyasari beiden af op onderzoeken met Papua als onderwerp. De rechtstreekse links naar hun scripties zijn te vinden op onze website.
RC Amsterdam-Sloterdijk gaat in 2022 een samenwerking aan met Hapin. De keuze om de Papoea’s te steunen, ligt hier voor de hand. Een van de clubleden heeft zelf wortels in Papua. Maar ook de andere leden voelen zich betrokken bij de bevolking van het voormalige Nederlands Nieuw Guinea.
In 2022 is het maar liefst 50 jaar geleden dat de handtekening onder de oprichtingsakte van Hapin werd gezet. En dat gaan we natuurlijk vieren! Zonder de steun van onze donateurs en vrijwilligers zou er geen Hapin (meer) bestaan. Honderden projecten en studiebeurzen zijn er sinds 1972 mogelijk gemaakt dankzij onafgebroken hulp en giften van u en anderen. Daar willen we u natuurlijk hartelijk voor bedanken. Via de website www.papuadalamhatiku.nl trakteren we u een jaar lang op de mooiste verhalen over Papua, verteld door Nederlandse Papoea’s.
Op het moment van schrijven heeft Indonesië te maken met een enorme stijging in het aantal COVID-19 patiënten. Buiten Jakarta, vallen de meeste slachtoffers in Kalimantan, de Riouwarchipel (provincie van Sumatra) en West-Papua. Theo van den Broek (74), Hapin adviseur en civil society-consultant Papua, woont en werkt al jaren in Jayapura. Hij vertelt uit eerste hand hoe COVID-19 momenteel om zich heen grijpt.
Hapin hecht veel waarde aan een transparante werkwijze en besteding van financiële middelen. Elk jaar leggen we hierover verantwoording af in ons jaarverslag. Deze informatie wordt gecontroleerd door een extern accountant en het CBF.
Aliene Bruinink werd in 1967 geboren te Kouh, in het binnenland van Papua. Dit jaar besloot ze op haar geboortedag dat zij iets terug wilde doen voor de Papoea’s. In plaats van verjaardagscadeaus vroeg ze haar familie en vrienden een gift over te maken naar Hapin. Met mooi resultaat tot gevolg!
Aleks Giyai is vrijwillig docent (GPM) voor straatkinderen. Hij drukt zijn passie voor onderwijs graag uit in gedichten, waarmee hij reeds nationale prijzen won. Eén van zijn gedichten is getiteld 'Gouden kiezelstenen in moderne schoenen'.
Ursula is de jongste deelneemster. Hoewel ze veel potentie heeft, zijn de trainers erop gebrand dat Ursula naar school blijft gaan. Dit verhaal is onderdeel van een serie waarin je kennis maakt met zes Asmat-vrouwen die een naaicursus volgen in Merauke.
Maria, nu 20 jaar, is al op jonge leeftijd getrouwd. Voor veel meisjes is zelfbescherming een belangrijke reden om zich al vroeg te verloven. Dit verhaal is onderdeel van een serie waarin je kennis maakt met zes Asmat-vrouwen die een naaicursus volgen in Merauke.
Mama Kornelia is een goedlachse en intelligente vrouw die veel sfeer brengt in de naaiklas. Haar gezin timmert hard aan de weg. Dit verhaal is onderdeel van een serie waarin je kennis maakt met zes Asmat-vrouwen die een naaicursus volgen in Merauke.
Mama Yosefa woont bij familie in de stad. Dat weerhoudt haar er niet van om de naaicursus te blijven volgen. Ze komt te voet naar de les. Dit verhaal is onderdeel van een serie waarin je kennis maakt met zes Asmat-vrouwen die een naaicursus volgen in Merauke.
Tedora is een jonge en energieke vrouw. Zij en haar man zijn de pioniers van de gemeenschap op het gebied van geldbeheer. Dit verhaal is onderdeel van een serie waarin je kennis maakt met zes Asmat-vrouwen die een naaicursus volgen in Merauke.
Mama Katarina is de oudste deelnemer van de naaicursus. Ze hoort bij de eerste generatie Asmatters die in de jaren ’80 naar Merauke trok. Dit verhaal is onderdeel van een serie waarin je kennis maakt met zes Asmat-vrouwen die een naaicursus volgen in Merauke.
Sinds eind 2020 wordt Nova, Hapin-consultant op Papua, bijgestaan door Irma Awoitauw. Irma ziet toe op de lopende projecten.
Van wie is West-Papua eigenlijk? Wie zijn de oorspronkelijke bewoners? Wat is er allemaal gebeurd en hoe is de wereld hiermee omgegaan?
Het is alweer 30 jaar geleden dat Annet Bakker, donateur van Hapin, door Indonesië trok. De binding met het eiland is altijd gebleven.
Regelmatig bereiken ons berichten van studenten en anderen over de onderwijssituatie in Papua. Het is een somber stemmend beeld.
Hapin helpt jonge, gemotiveerde Papoea’s die over de kwalificaties beschikken die nodig zijn om een (praktijkgerichte) opleiding af te ronden maar dit niet zelf kunnen financieren. Zo ook Yehuda, een enthousiaste student uit Jayapura.
Als jong meisje las ik al boeken over zendelingen in Papua. En bij mijn buren waren regelmatig twee dames op bezoek die in Papua woonden en werkten.
Afgelopen najaar verzamelden ruim 20 (Papoea-)jongeren zich in een Utrechtse werfkelder voor de eerste Educatiedag van The Young Papua Collective. De belemmeringen van corona werden getrotseerd door de bijeenkomst via een livestream op Facebook openbaar te maken.
Onlangs belden we – als pilot – een aantal donateurs om hen beter te leren kennen en hun contactgegevens te controleren. Dat leverde veel mooie gesprekken en interessante inzichten op!