Project omschrijving

Plaats: Jayapura

Jaar: 2016

Een van de doorlopende projecten van Hapin is het microkrediet project. Georganiseerde groepjes vrouwen ontvangen kleine leningen en investeren dat in (kleinschalig) ondernemerschap. Met de behaalde winsten worden ook de leningen weer terugbetaald. Dit project begon in 2010 met twee mama’s op de markt in Abepura. Dit werd zo’n groot succes dat inmiddels 58 vrouwen en twee mannen worden ondersteund op drie verschillende markten in de regio Jayapura (hoofdstad van Papua).

Een van de voorwaarden om deel te nemen aan dit programma is het volgen en afronden van een cursus boekhouden. Vijf jaar later is een duidelijke groei zichtbaar van de bedrijfjes en zijn de ondernemers zelfs in staat om te sparen en met kleine stappen vervolginvesteringen te doen.

Een aantal visverkoopsters op de markt heeft aan Hapin steun gevraagd bij het ontwikkelen van een methode om de gerookte vis langer houdbaar en de verkoop een beetje aantrekkelijker te maken. Het roken van vis is oorspronkelijk ontstaan als conserveringsmethode. In sommige landen droogde men de vis in de buitenlucht maar in Papua doen ze dit boven een vuurtje.
Het oog wil echter ook wat. De vis wordt momenteel verpakt in krantenpapier en de dames zitten op de grond met hun koopwaar. Ze willen graag een bijdrage voor de aanschaf van zes gekoelde vitrinekasten en een ander soort verpakkingsmateriaal. Daarnaast moet er een logistieke dienst ontwikkeld worden die de vitrinekasten van en naar de markt brengt.

Ze hebben aan Hapin een bijdrage van € 5.100,- gevraagd en Hapin heeft dit gehonoreerd. Met dit bedrag hopen ze hun omzet te verdubbelen en de klantenkring uit te breiden.