In februari van dit jaar bezocht Wil van de Meeberg en haar man Roelof Klem dit project van Hapin. Van Wil ontvingen we onderstaand verslag.

In het hart van Jayapura ligt de Mama-Mama avondmarkt, opgezet en ontwikkeld door HAPIN. Het is de enige avondmarkt en daarom heel gewild. Mensen van allerlei komaf komen inkopen doen. Ruim honderd vrouwen zitten hier alle avonden van de week van 6 – 10 uur op de grond om hun waren te verkopen. De vrouwen ontvangen een klein krediet van HAPIN en proberen ondernemer te worden: economisch zelfstandig, gericht op de eigen toekomst en die van hun kinderen.  Ondertussen krijgen ze les in administratie, verkooptechniek en  hygiëne (voor kinderen). Want er lopen ‘s avonds veel kinderen op de markt die later op een matje op de grond in slaap vallen. Moeders wordt aangeraden om deze kinderen te wassen en hen te helpen tanden poetsen.

De overdekte markt is schoon en opgeruimd. Zij is prachtig verlicht met lampen. Overal klinkt gezellig  geroezemoes. Overal groenten en vruchten uit de regio, een kleurrijk palet, mooi en kunstig gepresenteerd. Te koop aangeboden door Papuavrouwen. Migranten hebben eigen markten of winkeltjes. Deze Mama-Mama markt is bedoeld om juist Papuavrouwen (en hun kinderen) een beter bestaan te bieden. Van het krediet dat ze ontvangen, huren ze een plek en kopen ze groenten en fruit op andere markten. Het is een heel gesjouw om ze op de markt te krijgen….. Grote vrachten – voor mij niet van de grond te krijgen – op hoofd of schouders. En kleine kinderen op hun buik of aan de hand. Hardwerkende en goedlachse vrouwen zijn het. Die zelfvertrouwen uitstralen, zich bewust zijn van hun mogelijkheden en eigenwaarde. Een feest om hen te ontmoeten!

Ik sprak met Hermien, 35 jaar, moeder van drie zonen. Ze was de eerste vrouw die krediet bij Hapin aanvroeg en ze bleek heel succesvol! Binnen de afgesproken tijd was het krediet terug betaald. Ze vroeg opnieuw krediet aan en bouwde daarvan een soort kiosk op de markt. Toen de regering de markt ontruimde en haar kiosk vernielde (omdat mensen tegen de regels in op de markt bleven slapen) vroeg ze opnieuw krediet aan om een nieuwe kiosk te bouwen. Ook dit krediet is al afbetaald. Ik vroeg haar naar haar geheim. Ze vertelde dat je op tijd moet zijn en dat de kiosk er schoon en ordelijk uit moet zien. Je moet de administratie op orde hebben, betrouwbaar zijn, en   zorgen dat je op tijd je spullen hebt. Ze liet trots zien wat ze verkoopt: snoepgoed, sigaretten, slippers, klein speelgoed, pennen, bazarspul. Ze hoeft dus niet elke dag verse waar te kopen. Haar spullen bederven niet en kunnen gemakkelijker worden ingekocht. Het is een hard bestaan, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

Ook met een andere, oudere vrouw, knoopte  ik een gesprekje aan. Ze vertelde dat zij al een jaar krediet heeft. Ook zij koopt haar groenten en fruit op een andere markt. Haar man is al met pensioen en helpt haar met het sjouwen van de groenten. Op de markt vindt ze het fijn. Ze is blij werk te hebben en andere vrouwen te ontmoeten. Je bent samen aan iets bezig. Ze spaart voor haar oude dag.