Op 13 oktober vond in het Goethe Instituut in Jakarta een bijzonder filmfestival over Papua plaats. Initiatiefnemer is Papuan Voices. Deze organisatie voert naar eigen zeggen een cultureel gevecht om Papua te laten zien door de ogen van de Papua’s zelf.

In Jakarta werden elf korte films getoond die niet alleen het intrigerende en vaak zware leven van Papua’s vertellen, maar ook inspiratie bieden om door te blijven vechten voor een beter leven. De onderwerpen lopen uiteen van Islamitische Papua’s die hun plek in de samenleving opeisen tot de typische handdruk die mensen elkaar geven in de plaats Bilogai. Het festival opende met Love Letter to the Soldier over een Papua-vrouw die enkele jaren geleden een controversiële relatie had met een Indonesische militair. In een liefdesbrief smeekt ze hem terug te komen en hun kind te zien.

De video’s kunt u terugzien op papuanvoices.net, een rijke en professionele website die tijdens het filmfestival werd gelanceerd. De site laat u Papua in al haar diversiteit zien en stelt bovendien op moderne wijze eeuwenoude en moderne problemen aan de kaak.