Na ruim tweeënhalf jaar van beperkingen en lockdowns, was het weer mogelijk af te reizen naar Papua. Vera Wesseling, financieel- en projectmedewerker bij Hapin, mocht de honneurs waarnemen en bracht in de zomer van dit jaar een bezoek aan de steden Merauke en Jayapura. Vera: “Het werk van onze partnerorganisaties in Papua heeft niet heeft stilgelegen. Er is met onverminderd enthousiasme doorgewerkt, niet in de laatste plaats door jongeren.”

Vera tijdens dienstreis in augustus 2022 met een deel van de Hapin-studenten

Naar aanleiding van haar bezoek werd Vera geïnterviewd door het Reformatorisch Dagblad (15-10-2022). Aanleiding was de onrust na de vondst van vier lichamen nabij Timika eind augustus. De gebeurtenis volgde op het overheidsbesluit om in Papoea drie nieuwe provincies te creëren. Tegenstanders vinden dat dit besluit verdeeldheid veroorzaakt in Papua en demonstreerden massaal. Vera sprak erover met verschillende jongeren in Papua. “De mensen die ik ontmoette vroegen zich sterk af wie er profiteert van een nieuwe provincie-indeling. Maar het slaat hen niet lam. Enerzijds zijn ze zich bewust van de manieren waarop Papoea’s achtergesteld worden en maken zij zich zorgen over het verdwijnen van hun cultuur. Maar tegelijkertijd zijn ze erg pragmatisch, steken de handen uit de mouwen en zetten heel concrete projecten op. En gelukkig weten ze Hapin te vinden.” Het projectenprogramma van Hapin getuigt hiervan: op dit moment zijn de meeste initiatiefnemers relatief jonge Papoea’s in de leeftijd van 20 tot zo’n 40 jaar oud.

Strijd vindt in Papua dus niet alleen plaats in de vorm van protest, maar juist ook via projecten gericht op een betere economische en sociale positie van de Papoea’s. Dat gaat hand in hand met een bloei van het cultureel erfgoed. Vera: “We zien onder jongeren heel veel interesse voor de kunst, muziek, zang en dans van hun voorouders. Het aantal projectaanvragen voor educatieve kunstprojecten neemt toe. Het versterkt de eigen identiteit en voorkomt dat culturele tradities van Papoea’s verdwijnen.” Dat stemt, ondanks alle slechte berichten die ons zo vaak bereiken uit Papua, toch hoopvol.