Niet alleen in Afrika is aids een groot probleem. Ook de Dani, de oorspronkelijke bewoners van het Indonesische deel van Papoea, hebben er onder te lijden. Polygamie, seks op zeer jonge leeftijd, wisselende seksuele contacten en gebrek aan kennis over HIV/aids hebben ertoe geleid dat de helft van deze traditionele bevolking besmet is.

Juist deze bevolking, vergeten door de Indonesische overheid, komt de internationale hulporganisatie Dokters van de Wereld te hulp. De Nederlandse Caroline Duygun – Van Moorsel werkte mee aan een uniek HIV/aids-preventieproject.

Caroline Duygun – Van Moorsel: “Iedere keer schrik ik weer van de jonge leeftijd waarop mensen hier al een soa of zelfs HIV hebben. Veel tieners in Papoea zijn al op zeer jonge leeftijd seksueel actief. Vanwege sociaal-culturele factoren gaan jonge meisjes met oudere mannen om en jongens hebben veel wisselende en onveilige contacten.”

In puskemas en posyandu’s – gezondheidscentra en consultatiebureaus – gaf het team voorlichting, op een manier die aansluit bij de beleving van de Dani. Naast het geven van condoomdemonstraties besteedden zij aandacht aan het bestrijden van discriminatie en stigmatisering van patiënten. Fotojournalist Tom van der Leij legde dit bijzondere project voor u vast.

Dokters van de Wereld is de Nederlandse tak van de internationale medische ontwikkelingsorganisatie Médecins du Monde. Dokters van de Wereld verleent medische hulp aan kwetsbare groepen overal ter wereld, ook in Nederland, door toegang tot en recht op gezondheidszorg te bevorderen.

Het fotoproject werd financieel mogelijk gemaakt door NOVIB.

Lees ook: