Julia JouweJulia Jouwe, sympathisante van Hapin, vertelt.  

Mijn naam is Julia Jouwe. Een bekende naam binnen de Papua-gemeenschap, daar heeft mijn opa voor gezorgd. Hij heeft namelijk de Morgenster ontworpen en was samen met Markus Kaisiepo vice-voorzitter van de Nieuw-Guinea Raad. Een intelligent stel heren dat helaas in Nederland gebrouilleerd raakte. Er ontstond verdeeldheid tussen de Papoea’s in Nederland. Maar als jongere generaties zouden we deze verdeeldheid achter ons moeten laten. Daarom heb ik samen met Samuel van Voorn en met hulp en begeleiding van Hapin The Young Papua Collective opgericht. We bieden (Papoea-)jongeren de gelegenheid om in contact te komen met hun Papoea-identiteit en met elkaar. Daarvoor organiseren we evenementen die zowel leerzaam als verbindend zijn.

Mijn wens is gerechtigheid voor de Papoea’s. Het recht staat aan onze kant. Ik hoop dat de zogenaamde daad van vrije keuze van 1969 nietig wordt verklaard. Maar tot die tijd is het belangrijk om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen en het racisme, wat zo hardnekkig aanwezig is in Papua. Ik kijk optimistisch naar de toekomst, maar ik maak me zorgen om wat er in het heden gebeurt. Hopelijk kunnen we daar iets aan veranderen.