Project omschrijving

Jaar: 2023
Bedrag: € 2.000,-
Waar: Regio Jayapura / Papua (online)

Internationaal wordt dat period poverty, oftewel menstruatie-armoede genoemd. Die armoede kan allereerst letterlijk gezien worden: niet alle vrouwen kunnen eenvoudig aan menstruatieproducten zoals maandverband en tampons komen, omdat het niet beschikbaar of betaalbaar is. Dat belemmert hen vervolgens om naar school of werk te gaan wanneer zij menstrueren.

Maar armoede kan ook indirect optreden: door verkeerd gebruik van hygiëneproducten kunnen infecties optreden. En nog een stap verder: veel meisjes hebben geen kennis van hun menstruatiecyclus, waardoor ongeplande zwangerschappen voorkomen. Door het heersende taboe delen vrouwen hun ervaringen vaak niet met anderen.

De organisatie Paraparabuku ziet menstruatie-armoede als een vorm van discriminatie tegen vrouwen. Zij zet zich ervoor in dat elke vrouw in Papua de handvatten heeft om op te kunnen komen voor haar eigen welzijn en rechten. In het kader van The 16 Days of Activism against Gender-Based Violence, een jaarlijkse internationale campagne van de Verenigde Naties, organiseert Paraparabuku een fototentoonstelling met daaraan diverse workshops gekoppeld. Hapin verleent financiële steun.

Via de fototentoonstelling wordt aandacht gevraagd voor gezonde menstruatie. Geportretteerd worden vrouwen met verschillende achtergrondverhalen. Gekoppeld aan deze tentoonstelling vinden diverse workshops en gespreksgroepen plaats. Allereerst om vrouwen aan te moedigen hun ervaringen te delen met andere vrouwen. Zodat er directe uitwisseling van kennis en informatie plaatsvindt en taboes naar de achtergrond verdwijnen. Daarnaast worden workshops georganiseerd om vrouwen te leren zelf (wasbaar) maandverband te naaien van stof. Dat is niet alleen praktisch en goedkoop, maar ook nog eens duurzaam.