Oerwoudreuzen worden op grote schaal gekapt. Deze foto is uit het district Keerom (Papua)

Oerwoudreuzen worden op grote schaal gekapt. Deze foto is uit het district Keerom (Papua)

De wereldwijde vernietiging van het tropische regenwoud op deze planeet gaat onverminderd door. In Papua speelt zich een drama af, dat zich grotendeels aan het zicht van de wereld onttrekt. Persbureau Jubi, gevestigd in de hoofdstad Jayapura, wil de wereld wakker schudden door te rapporteren vanuit de regio waar de ‘ecocide’ (weloverwogen vernietiging van de natuurlijke leefomgeving) plaatsvindt.

Het gebied Alfasera in het Muting district, in de provincie Merauke was nog niet eens zo lang geleden een uitgestrekt en dicht oerwoud. Nu is het veranderd in een immense palmolieplantage. De Papoea’s voelen zich verraden door de plantagehouder Agriprima Cipta Persada (ACP). ‘ACP heeft ons bedrogen en loog tegen de inheemse Papoea’s die hun bossen nu hebben opgeofferd ten bate van de investeerders’, zegt een boze Pius Mbanang Ndiken, een van de stamoudsten in Muting. ‘In plaats van de afgesproken 7000 hectare bos, werd bijna driemaal zoveel, 20000 hectare oerwoud gekapt’. Ook van de beloften dat er studiebeurzen aan de kinderen zouden worden verstrekt en huizen zouden worden gebouwd is niets terechtgekomen. Flora en fauna zijn verdwenen. Het leven is tot stilstand gekomen. Filemon Basik-Basik, een andere clanleider (foto), is net zo woedend. ‘Ze hebben ons valse beloften gegeven, ons bedrogen en onze bossen verwoest’.

Landeigenaar Filemon Basik Basik voelt zich verraden door de eigenaren van de palmolieplantage

Landeigenaar Filemon Basik Basik voelt zich verraden door de eigenaren van de palmolieplantage

In de kampong Sima, bij de westelijke kustplaats Nabire, klaagt Yue Yance van de Yeresiam Gua stam, dat hij terugverlangt naar de tijd zonder de grootschalige palmolieplantages. ‘Het was toen een waar vogelparadijs. Er waren witte en zwarte pauwen, Taon Taon vogels en nog veel andere zeldzame soorten. Alles is nu verdwenen. De vogels zijn vertrokken op zoek naar een andere

plekken om voedsel te verzamelen en beschutting te zoeken’. De palmolie-industrie vervuilt het milieu, doet de sago- en fruitbomen verdwijnen en ontneemt de lokale bevolking de voorwaarden voor een leefbaar bestaan.

Dit bericht van oktober 2018 is afkomstig van persbureau Jubi, gevestigd in Jayapura. Jubi werkt met een netwerk van journalisten die werkzaam zijn in heel Papua. Jubi onderzoekt, registreert en rapporteert, onafhankelijk van de media die door de autoriteiten worden gecontroleerd. Webadres tabloid Jubi: tabloidjubi.com/eng/

Het zijn alarmerende signalen uit Papua, een land met een van de grootste regenwouden ter wereld. De weerstanden en protesten van de lokale gemeenschappen groeien en bereiken de buitenwereld steeds meer, mede dankzij de dappere onderzoeksjournalistiek van de journalisten van Jubi.