Afgelopen oktober zijn Margret Buisman en Alje Drost in Papua geweest. Zij hebben enkele Hapinprojecten bezocht en vier studenten die studeren met een beurs van Hapin geïnterviewd. De eerste daarvan vindt u in deze Nieuwsbrief. Voor Alje was dit bezoek een eerste weerzien met Jayapura, waar hij van 1952 – 1960 als kind heeft gewoond.

“Ik wil na mijn studie in Papua blijven. Als we het als Papoea’s zelf kunnen, waarom doen we het dan ook niet zelf?”

Esther klinkt zelfverzekerd, formuleert helder en weet goed wat ze nu in haar studie en straks als arts wil. Ze is trots op haar doktersjas, die veel voor haar betekent en graag aantrekt voor de foto.

Hoe anders was het begin: ze wilde Engels studeren, maar zakte voor de toelatingstoets. Een enorme teleurstelling, waarna een moeilijke periode volgde. Ze was wel toegelaten voor Geneeskunde, haar 2e keus. Maar de kosten voor registratie daarvoor waren erg hoog. Hoe moest ze dat allemaal financieel rond krijgen? Haar droom stortte in en ze kreeg gezondheidsklachten. Op eigen kracht en met steun van een vrouw uit de kerk, haar moeder – haar vader was eerder al overleden –, haar broers en een oom is ze eruit gekomen en toch begonnen. De eerste 2 semesters waren moeilijk, maar ze zette door en gaandeweg het 3e vond ze het steeds leuker. Ze haalde goede cijfers, kreeg zelfstandige woonruimte in Abepura en kreeg studievrienden. De studie en het leven lachten haar nu toe! “Anatomie, begrijpen wat er in een lichaam gebeurt, weten welke ziekte vanuit welk deel van het lichaam komt en wat de invloed van buitenaf daarop is, interesseert me vooral”

Van alle studenten kreeg ze de hoogste beoordeling: beste in attitude! “Attitude is het belangrijkst. Natuurlijk is kennis dat ook, maar het is niet genoeg. Ik lach altijd naar de patiënten, dat stelt ze op hun gemak!”.

In de afgelopen 4 jaar is Esther nooit afwezig geweest. Het tekent haar motivatie en inzet. Ze leert snel en ook graag nieuwe dingen. Daarom vraagt ze veel aan anderen. “Daar word ik beter van”.

Ze vindt het geweldig om dokter te zijn en is er trots op, net als haar moeder en andere familieleden. “Ik help graag en ook weleens buren en vrienden die in het ziekenhuis komen. Die vertellen mijn moeder dan hoe goed ik ben”. Ze straalt, als ze dit zegt.

Op de vraag wat ze zou willen zeggen tegen andere jonge Papoea’s die overwegen te gaan studeren, antwoordt ze resoluut: “Als je het kunt, doe het! Je ouders werken hard voor je om je te laten studeren, dus ga aan de slag en hou je niet bezig met andere dingen”.

Esther is dankbaar voor de financiële steun van Hapin en een beurs van de universiteit. Er zijn bij elkaar zoveel dagelijkse kosten en deze steun helpt haar om haar droom te realiseren: dokter worden en dan graag in een gouvernementsziekenhuis. Zo’n aanstelling is belangrijk voor haar bestaanszekerheid. “En daarnaast wil ik kinderen helpen met school en studenten met een beurs van Hapin ondersteunen, als ze dat nodig hebben”.

Over uiterlijk anderhalf jaar is ze dokter. We hebben er alle vertrouwen in. Die doktersjas past haar heel goed!

Esther Samber
Esther Samber
26 jaar, 5e jaars student Geneeskunde aan de Medical School, University of Cenderawasih, Abepura, Papua. In oktober 2017 is Esther gestart met een tweejarige stage in afwisselend ziekenhuizen, psychiatrie en wijkgezondheidszorg.