pater onder de papoea'sIn 1960 vertrok de Friese boerenzoon Sibbele Hylkema als fransiscaner missionaris naar het toenmalige Nederlands Nieuw Guinea. Zijn keuze voor de missie maakte hij al op jonge leeftijd. Zijn eerste post was het afgelegen Abmisibil, tegen de oostelijke grens met Australisch Nieuw Guinea. Hij werkte er onder de Nalum Papoea’s, een volk waarmee Sibbele nauw verbonden zou raken. Later verplaatste zijn werkgebied zich naar de Ekaris van het Wisselmerengebied. Hylkema bleek meer cultureel-antropoloog dan missionaris. Hij bracht weken door in zijn eenvoudige werkruimte om de resultaten van zijn observaties en gesprekken te registreren, te ordenen en op schrift te stellen. Toch bleef erkenning van zijn wetenschappelijk werk uit. Hij had de neiging zich van zijn omgeving te isoleren en stuitte op onbegrip bij zijn collega’s. De vele brieven die Sibbele in de loop der jaren naar zijn familie stuurde, vormen de basis voor de biografie Pater onder de Papoea’s. Het boek is een boeiende beschrijving van een leven onder en met de Papoea’s maar ook van een permanente twijfel aan zijn eigen missie en aan zichzelf. Hylkema kent die twijfel niet als het gaat om het lot van de Papoea’s onder het nieuwe Indonesisch bestuur. Midden in de turbulentie van de jaren van voor en na de overdracht registreert hij scherp wat dit voor de Papoea’s betekent. Ida Hylkema, journalist en schrijver, en een nicht van Sibbele, schreef een lezenswaardig en openhartig boek dat niet alleen inzicht geeft in het denken en leven van een twijfelende en vaak eenzame missonaris, maar ook een verrassend tijdsbeeld oplevert van het leven onder de Nalum en Ekari Papoea’s.

Pater onder de Papoea’s. Biografie van Sibbele Hylkema, missionaris en antropoloog. Ida Hylkema. Uitgeverij Bornmeer. ISBN 978 90 5615 4639. Prijs € 17.50. Stichting Hapin is aangesloten bij de webwinkel YouBeDo. Van uw aankoop bij YouBeDo wordt 10% gratis gedoneerd aan een goed doel naar keuze.

Koop uw boeken via YouBeDo en steun gratis stichting Hapin

Stichting Hapin is aangesloten bij de webwinkel YouBeDo. Van uw aankoop bij YouBeDo wordt 10% gratis gedoneerd aan een goed doel naar keuze. Bent u dus van plan een boek te bestellen, kijk dan eens op YouBeDo.com en geef aan dat u Stichting Hapin wilt steunen.

Kleine moeite, want de boeken kosten hetzelfde als bij alle andere boekenwinkels.

Bestel boek