In het Sterrengebergte, dicht tegen de grens met Papua New Guinea, ligt het afgelegen Oksibil. Het is een moeilijk bereikbare regio. Helaas waant het Indonesische leger zich er heer en meester, wat veel spanningen oplevert. Ongeveer 30 jaar geleden ontvluchtten honderden Papoea’s het gebied vanwege het geweld. Zij kwamen terecht in troosteloze kampen in PNG vlak over de grens. De uitzichtloosheid van dat bestaan maakt dat veel vluchtelingen besloten terug te keren naar Oksibil. Teruggekomen blijkt er nauwelijks werk en plek voor deze mensen te zijn. Veel jongeren vallen ten prooi aan drank- en drugsverslavingen.

De organisatie Arinthum Brothers trekt zich het lot van deze jongeren aan en heeft praktijkopleidingen opgezet om jongeren het vak van schilder of timmerman te leren. Onder begeleiding onderhouden zij woningen en bouwen zij eenvoudige huizen en winkels. Helaas maken veiligheidsrisico’s de voortgang zo nu en dan onmogelijk. Toch gaat Arinthum Brothers door. Hapin steunde deze dappere organisatie door de aanschaf en transportkosten van zaag- en boormachines en ander bouwgereedschap te financieren.

Praktijkopleiding schilder en timmerman voor jongeren in Oksibil

Meer over Project Oksibil

KANSLOZE JONGEREN UIT HET STERRENGEBERGTE AAN DE SLAG

De provincie Oksibil, hoog in het Sterrengebergte, is moeilijk bereikbaar. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, vluchtten honderden Papoea’s vanuit dit gebied naar buurland Papua Nieuw Guinea vanwege het gewelddadige optreden van het Indonesische leger.

Lees Meer >>