WAT IS ER AAN DE HAND IN PAPUA?

Achtergronden en mogelijke oplossingen voor het geweld

Papua Solidariteitsdag
zaterdag 8 februari 2020
in de Johanneskerk te Amersfoort
van 11:00 tot 16:00 uur

Wat is er aan de hand in Papua?

Sinds midden augustus van dit jaar is het weer onrustig in Papua. Het begon allemaal met racistische dreigementen tegen Papoea studenten in Surabaya. De politie greep niet in, integendeel: zij viel het internaat binnen en arresteerde enkele bewoners. Dit incident (was dit wel een incident?) maakte veel los. In verschillende steden van Indonesië en vooral in Papua zelf werden protestdemonstraties gehouden, eerst vreedzaam, later ook met geweld. Veel Papoea’s zijn gearresteerd, er vielen gewonden en doden. In Wamena liep het uit de hand met meer dan 42 dodelijke slachtoffers, zowel Papoea’s als migranten. De Indonesische overheid reageerde door 6000 extra militairen te sturen naar een gebied waar het toch al wemelt van militairen. Sindsdien heerst er een sfeer van angst. Er zijn tientallen arrestaties. In het binnenland treedt het leger hard op tegen de bevolking: iedereen lijkt verdacht te zijn.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is er de afgelopen decennia in Papua gebeurd? En wat gebeurt er nu? Bijvoorbeeld in lastig bereikbare gebieden als Nduga en Puncak? 
Er zijn geen buitenlandse journalisten die daarover verslag kunnen doen. Al sinds jaar en dag is Papua verboden gebied voor “pottenkijkers”. Via kerken en mensenrechtenorganisaties bereiken ons toch alarmerende berichten: het Indonesische leger schiet willekeurig op bewoners en het brandt dorpen plat. Als gevolg hiervan zijn duizenden bewoners op de vlucht geslagen naar steden als Wamena en Timika, maar ook naar het oerwoud waar ze verstoken zijn van voedsel en medische zorg.

Op deze Solidariteitsdag gaat het over de achtergronden bij deze gewelddadige gebeurtenissen. En over de vraag wat de burgerbeweging en de kerken kunnen doen: welke positie en rol nemen zij in?

Gastsprekers:

  • Theo Hesegem, mensenrechtenactivist, woont in Wamena en maakt de gebeurtenissen in het Bergland van dichtbij mee.
  • Samuel van Voorn, 3de generatie Papoea & mede-initiatiefneemster jongerenbeweging, Young Papua Collective.
  • Karin van den Broeke, predikant, bracht als lid van een delegatie van de Wereldraad van Kerken in februari 2019 een bezoek aan Papua.

Muzikale omlijsting door Papoea jongerenband BTN

U BENT VAN HARTE UITGENODIGD VOOR DEZE DAG!

Programma

Papoea Solidariteitsdag 2020

10.30 uur Ontvangst met koffie en thee
11.00 uur Opening dagvoorzitter Vien Sawor. Gedenken van de slachtoffers van het geweld in Papua
11.15 – 11.45 uur De huidige situatie in Papua, achtergronden en perspectieven, Theo Hesegem
Muzikaal intermezzo
12.00 – 12.20 uur De rol van de kerken, Karin van den Broeke
12.20 – 12.40 uur Next generation energy: wat zijn jouw kwaliteiten en hoe wil jij deze inzetten voor West Papua? Samuel van Voorn
12.45 – 13.45 uur Lunch
13.45 – 14.30 uur Workshops met de gasten / inleiders
14.30 – 14.45 uur Thee / koffie
14.45 – 15.00 uur Conclusies & aanbevelingen
15.00 – 15.15 uur Optreden BTN
15.15 – 15:30 uur Sluiting, zingen van Hai Tanahku Papua

Verdere informatie

Het adres van de Johanneskerk is Westsingel 30, 3811 BB Amersfoort. Hoe komt u daar? Als u met de trein komt is het ongeveer 10 – 15 minuten lopen: Vanuit het station links aanhouden tot de Stadsring. Deze oversteken. Schuin tegenover het Stadhuis staat de Johanneskerk. Met de bus: vanaf het station met stadsbus lijn 2, 3 of 4, uitstappen bij halte Stadhuis.

Als u met de auto komt moet u op de Stadsring afslaan bij Molenstraat. Er zijn parkeergarages op loopafstand, vrij parkeren aan de andere zijde van het spoor.
Kosten en aanmelding

Wij vragen voor deze dag (inclusief lunch) een bijdrage van € 12,50 (meer mag ook!) per persoon.

U kunt zich van tevoren aanmelden door uw bijdrage over te maken naar IBAN: NL98INGB0002889923 t.n.v. Papua Solidariteitsdagen, Sassenheim, of door te mailen naar Marry Sengkerij: msengkerij@yahoo.com Als u bij aankomst in de kerk wilt betalen, dan graag contant: er is geen pinautomaat.

Meer informatie bij Marry Sengkerij, tel. 0252 224755 of Henk van der Steeg, tel. 0570 560949.

Organisatie

De organisatie is in handen van de Werkgroep Papua Solidariteit en HAPIN met ondersteuning van Kerk in Actie, SDSP, de Nederlandse Franciscanen, St. COPAN, Papua Vrouwen Nederland en het West Papua Netzwerk Duitsland.

Zie verder onze website: http://papoeasolidariteit.nl
en facebook: Papoea Solidariteit