Hapin kent op Papua een mikrokrediet programma voor marktvrouwen, de Mama’s. De markt in Jayapura voor fruit, groenten, vis en andere waren gaat om vier uur ‘s middags open en sluit pas tegen middernacht. Het is een ongekend succes. Waarom eigenlijk? De vrouwen hoeven niet langer op de open straat hun waren te verkopen met alle risico’s van beroving en andere overlast. Ze lenen geld om de huur van hun vaste stek op de beschermde markt te betalen en hun verkoopwaar in te kopen. Vijftien van deze vrouwen nemen deel aan een training in verkooptechnieken en ondernemen die door Hapin wordt gefinancierd en uitgevoerd. Op hun beurt dragen zij hun kennis weer over aan andere vrouwen. Het enthousiasme van de mama’s is aanstekelijk. Ze voelen zich eindelijk erkend en gerespecteerd, als Papoea, als mens, als vrouw! Het voedt hun trots en eigenwaarde nu ze als kleine ondernemers zelf inkomsten genereren en winst maken. Daarvan kunnen ze sparen, het schoolgeld voor de kinderen betalen, medicijnen kopen etc. Kortom een zelfstandig en waardig leven lijden. Papoea’s doen niet langer onder voor de handige verkopers en handelaren die van buiten komen.

Esterfinah Antoh is afkomstig uit Sorong.

Esterfinah Antoh is afkomstig uit Sorong. Ze werkt met een krediet van Hapin van 8 miljoen roepia (ongeveer 500 euro). Daarmee heeft ze haar winkel ingericht en bevoorraad. Ze heeft een terugbetalingsperiode van 4 maanden. Vrijwel elke dag lost ze hiervan af aan Hapin

Hermina Wanggai met haar zoon

Hermina Wanggai, hier met haar zoon, is afkomstig van Serui. Ze heeft inmiddels een vaste plek op de markt, met een eigen kiosk (winkel). Ze ontving al drie keer een krediet op aanbeveling van Hapin, die ze keurig op tijd volledig afloste. Ze is blij met de ondersteuning en wil graag haar winkel uitbreiden. Ze leerde beter ondernemen door de cursus die Hapin voor de vrouwen organiseerde.

Hermina Wanggai met haar zoon

Yohana Pikey (midden) is afkomstig uit het dorpje Deiyai in het Paniai district. Dat is heel ver van huis. Hier in Jayapura probeert ze een toekomst op te bouwen. Voor haar verkooppunt met allerlei heerlijke vruchten, ontving ze een krediet van rond de 500 euro. Ze doet dagelijks volgens afspraak haar verplichte afdracht aan de administrateur van Hapin, Thimo Yoafifi.

STEUN EEN PROJECT