In dit boek werpt auteur Karel Davids een blik op de geschiedenis van de laatste Nederlandse kolonie in Azië. In de naoorlogse jaren tot 1962 bereidde Nederland Nieuw-Guinea in recordtempo voor op zelfbeschikking. De hoofdstad, Hollandia, groeide snel en werd bevolkt door diverse groepen met uiteenlopende achtergronden en verwachtingen voor de toekomst: Papoea’s, Indo-Europeanen, Molukkers, Chinezen, Toegoenezen, totoks en nieuwkomers uit Nederland. Dit boek bekijkt de geschiedenis van Hollandia en Nieuw-Guinea vanuit het perspectief van de bewoners zelf. Hoe vormden zij de stad? Hoe gingen de verschillende groepen met elkaar om? Hoe reageerden ze op de wereldwijde veranderingen? En wat kwam er terecht van hun verwachtingen?
Karel Davids, emeritus-hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, woonde zelf van 1955 tot 1962 in Hollandia. Zijn boek biedt een waardevolle kijk op de complexe dynamiek van de tijd.
“ De invalshoek van de auteur levert een nieuwe inkijk in de vele aspecten van en drijfveren in deze bijzondere samenleving in wording. Voor mij, net als de auteur ook oud-inwoner van Hollandia, was dit vlot geschreven boek een echte page turner.”
Hapin-donateur Alje Drost

Het boek kost € 29,99 en is te bestellen via www.walburgpers.nl.