December 2004


Inhoud nieuwsbrief:


Hapin geeft 3x per jaar een nieuwsbrief uit voor haar donateurs en andere geïnteresseerden.

Even voorstellen Eligius Lagowan

Hapin-adviseur voor de Baliem


Graag vertel ik u iets over mijn werk voor Hapin in de kabupaten Jayawijaya. Ik zie dat de projecten van Hapin de zwakke economie van de gemeenschap van Papua helpen. De manier van werken van Hapin is eenvoudig en de fondsen komen rechtstreeks aan de doelgroep ten goede. Al lange tijd miste ik deze directe benadering en deelname van de bevolking. Het gaat er toch om dat het leven voor de eenvoudige mensen verbetert en de armen ook kansen krijgen. Ik zie met eigen ogen dat door een relatief kleine steun mensen die niets hebben nu beginnen op te krabbelen en perspectief op een betere toekomst krijgen. Ik praat veel met de mensen over hun werk, stuur bij als het niet goed gaat en doe regelmatig verslag aan Hapin in Nederland. Het is ook wel eens lastig voor mij. Ik word vaak bezocht door mensen die hulp van Hapin willen. Het kost vaak moeite om hen er van te overtuigen dat ze geduld moeten hebben. Ook is het weer niet altijd gunstig als ik de afgelegen dorpen moet bezoeken: zware regenval, grote hitte of kou en harde wind. Het doet regelmatig een aanslag op je gezondheid en conditie. Maar alles bij elkaar doe ik het werk graag. Je ziet immers een positieve ontwikkeling die goed is voor veel mensen.


Beste Papua-vrienden,

Papua is met de verkiezing van de nieuwe president Susilo Bambang Yudhoyono een nieuwe fase ingegaan. Hoe het er over pakweg een jaar zal uitzien kan niemand voorspellen. De president, onder de bevolking beter bekend als SBY, wil in elk geval weer met de Papua’s om de tafel. Hij heeft op 5 november zijn minister voor Visserij en Marinezaken, Freddy Numberi, gevraagd om hem te helpen om een uitweg te zoeken uit de huidige problemen in Papua. De oud-gouverneur van Papua is er op uit de Speciale Autonomie Wet, die wel is afgekondigd maar nooit in praktijk is gebracht, weer nieuw leven in te blazen. De nieuwe president staat bekend als een onkreukbare en integere persoonlijkheid die een afkeer heeft van corruptie en vriendjespolitiek. Maar de politieke cultuur in Indonesië is weerbarstig. Er zijn veel lieden en belangengroepen die uit zijn op zijn val. We hopen vurig dat de belangen en rechten van de verwaarloosde Papuavolkeren onder en door SBY krachtig worden verdedigd en dat er eindelijk werk wordt gemaakt van de armoedebestrijding en verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg. Het gevecht tegen het aidsmonster zal voorrang moeten krijgen.

In dit nummer van HN laten we u vooral veel zien van de Hapin- projecten op Papua. De foto’s konden niet worden gemaakt als u ons dit afgelopen jaar niet op zo’n geweldige manier had geholpen. Hartelijk dank, mede namens al onze vrienden in Papua.

Goede feestdagen gewenst.

Wietse Tolsma, directeur


Help Eli weer op de motor!

Eligius, beter bekend als Eli, heeft bij zijn werk voor Hapin een flinke tegenslag te verwerken gekregen. Hij werd onlangs aangereden door een vrachtauto. Hij en zijn vrouw Lince raakten daarbij gewond en moesten naar het ziekenhuis. Gelukkig zijn beiden weer hersteld, maar zijn motorfiets is nog steeds stuk. Die heeft hij hard nodig om de verder weg gelegen projecten te bezoeken. Om de motorfiets weer op de weg te krijgen is 350 euro nodig.

 


Kelompok Ibu Martha

Deze vrouwen runnen een keurig verzorgd atelier waar men kleding naait, stoffen batikt en feest- en rouwkransen op bestelling maakt. Hapin betaalde de aankoop van drie naaimachines die dagelijks worden gebruikt. De bestellingen stromen binnen. Ibu Martha wordt steeds bekender in de stad. Het enthousiasme van de vrouwen is aanstekelijk.


Kelompok Sinar Ternak Babi

Deze familie kon op kosten van Hapin een nieuw varkenshok bouwen voor 9 miljoen roepia. Er is plaats voor ongeveer 10 varkens. Het nieuwe onderkomen ziet er prima uit en de mensen glimmen van trots als ze het hok laten zien. De nieuwe voorziening stelt de bedrijfleider ook beter in staat ziektes onder de varkens te bestrijden.


Asrama Dorkas Padang Bulan

Milka Wally (uiterst rechts) beheert een internaat voor Papuameisjes. De meiden volgen allemaal onderwijs en leren hier ook borduren en naaien. Hapin le

verde het geld voor de materialen, maar met het geld konden ook enkele

gezelschapsspellen worden aangeschaft waaraan ze veel plezier beleven. Wally is een zorgzame vrouw die als een moeder over de meisjes waakt. Het tehuis bevindt zich in Padang Bulan, enkele kilometers ten oosten van Jayapura.


Asmatstudenten snijden hout

 

Deze jongens afkomstig uit Asmat, leren

het houtsnijden in Waena, dichtbij de hoofdstad Jayapura. Na afloop van hun studie keren ze naar Asmat terug als gediplomeerd houtsnijder. Hapin financieerde de bouw van een kleine kiosk waar de jongens hun prachtig kunstwerk verkopen. Met de opbrengst betalen ze hun lesgeld.


Kelompok Lampu Petromaks

 

In deze werkplaats worden petroleumlampen gemaakt en gerepareerd en het glaswerk er voor gesneden. Met de regelmatige uitval van de stroom is er in de stad een grote behoefte aan olielampen. Alles wordt ambachtelijk met de hand gemaakt.

Hapin heeft de bouw van de kleine werkplaats voor zijn rekening genomen. Het is er een drukte van belang en de drie medewerkers zijn gemotiveerd om er wat van te maken. Het geheel maakt een verzorgde indruk en de mensen zijn trots op hun winkel.


Unit Merak – Universiteit Cenderawasih

Deze eenvoudige winkel (kiosk) wordt beheerd door een groepje studenten van de Cenderawasih universiteit in Abepura. Het winkeltje doet uitstekende zaken in allerlei huishoudelijke benodigdheden en ziet er goed verzorgd uit. Zo’n 40 studenten maken er dagelijks gebruik van. De jongelui verdienen er zelf ook een centje aan en betalen daarmee een deel van hun studie. Hapin betaalde de kosten van de materialen.


Kelompok Mitra Mandiri

Deze jongerengroep runt zelf een bedrijfje in garnalen. Ze vangen de diertjes en verkopen ze op de markt. De zaken gaan erg goed. De jongens willen dolgraag een extra prauw om de activiteiten uit te breiden. Veel van het werk doen ze zelf. Wel hebben ze wat geld nodig om gereedschappen als bijlen en zagen te huren en de prauw naar het water te laten transporteren. Daarvoor hebben ze bij Hapin een aanvraag van 5 miljoen rupiah ingediend, ongeveer 525 euro. Doet u mee om deze jongeren van Papua meer armslag te geven? U kunt dit kleine maar zinvolle project (gedeeltelijk) adopteren.


Bel of schrijf ons.


Terug van een jaartje Papua

Sinds een maandje ben ik terug van een geweldig mooie reis. Mijn hoofddoel van deze reis was dat ik zou helpen in twee kindertehuizen, in Abepura en Wamena, die gesponsord worden door Hapin.

Ik heb zeven maanden in Papua doorgebracht. Ik werd zo ontroerd door de vriendelijkheid van de mensen. In de internaten en overal waar ik kwam, werd ik met open armen ontvangen en als zus of kind beschouwd. De harmonieuze manier van leven en de (letterlijk) schoonheid van het land verbaast me nog steeds. Ik vind het dan ook verschrikkelijk dat veel kinderen en volwassenen hun dromen nooit zullen kunnen realiseren, omdat hun economische en politieke situatie in Papua dit helaas niet toelaat.

Ik heb dankzij Papua een gevoel van geluk leren kennen dat ik niet meer hoop kwijt te raken. Ik wil Hapin graag helpen om de hedendaagse en toekomstige levensomstandigheden van alle Papua’s te verbeteren.

Ik ben dan ook blij dat Hapin mij heeft gevraagd een winkeltje met hen op te zetten ten gunste van de Papua’s. In dit winkeltje zal Asmatkunst verkocht worden, maar ook kunst uit andere delen van Papua zoals: traditionele houten schilden, schilderingen op boombast, beelden, traditionele kleding, batik, kettinkjes, hoofdtooien, zelfgemaakte bloemen en nog meer. Er zal ook informatie zijn over Papua en Hapin. Alle opbrengsten van het winkeltje worden besteed aan projecten in de regio waar ze vandaan komen. Als u enige suggesties en/of tips over de lokatie of naam van winkeltje heeft; kunt u deze doorsturen aan Hapin of het naar mijn

Alvast bedankt en hopelijk tot ziens straks in het winkeltje! Groeten Mariken Teerling


Een geschiedenis van Papua

Van de hand van NRC-journalist en Papua-kenner Dirk Vlasblom verscheen recent een indrukwekkend en lijvig boek, Papua, een geschiedenis. In uiterst leesbare taal en op deskundige en betrokken wijze beschrijft de auteur de verschillende perioden van de geschiedenis van deze volken. De verschijning van dit boek mag een mijlpaal in de geschiedschrijving van Papua genoemd worden. Nog niet eerder verscheen een boek dat zo volledig, gedetailleerd en met kennis van zaken een beeld schetst van de Papua’s in verleden en heden. Uitgebreid archiefonderzoek en gesprekken met ooggetuigen gingen er aan vooraf. Het boek is een must voor iedereen die Papua (nog) beter wil leren kennen. Papua, een geschiedenis is een uitgave van Mets & Schilt in Amsterdam en kost 35 euro. ISBN nr. 90 5330 399 5


HAPIN partner met Papua.

 

Voor onze kleinschalige projecten en studiebeursprogramma voor Papua- studenten is veel geld nodig. We kunnen uw steun daarbij niet missen. Blijft u ons helpen? U kunt dat ook doen door de kring van vrienden van Papua helpen uit te breiden door het werven van nieuwe donateurs in uw omgeving. We sturen u graag extra informatiefolders of exemplaren van HapiNieuws.


Adopteer een project of een student


In deze HapiNieuws maakt u kennis met verschillende kleinere projecten. Misschien hebt u iets te vieren en wilt u uw verbondenheid met Papua tot uitdrukking brengen door van uw familie en vrienden een bijdrage voor Papua te vragen. U kunt natuurlijk ook zo een project voor uw rekening nemen. Ook is het mogelijk een Papua-student te sponsoren. Voor 25 euro in de maand zorgt ú er voor dat er over enige jaren een nieuwe dokter, econoom, landbouwingenieur of onderwijzer in de startblokken staat om Papua mee op te bouwen. Neem contact op met ons kantoor en wij regelen het voor u.