nb-banner-hor

December 2002


Inhoud nieuwsbrief:

HAPIN 1972-2002

Al dertig jaar bond-genoot van de Papua’s in hun strijd tegen onrecht. HAPIN: sterk in effectieve en kleinschalige hulpverlening op Papua.

KLEINE BIJDRAGE – GROTE GEVOLGEN


Met het instellen van een netwerk van adviseurs, begin dit jaar, stromen de voorstellen uit Papua binnen. Alleen al in 2002 ontving HAPIN 108 aanvragen voor ons Kleine Projecten Fonds! Verreweg de meesten zijn na intensief onderzoek in Papua en in Nederland voorgedragen als steunwaardig. HAPIN hanteert kritische standaarden. De steun sluit aan op initiatieven vanuit de bevolking. Komt het project de hele gemeenschap ten goede? Wordt het gedragen door die gemeenschap? Zijn er voldoende waarborgen voor een voortzetting van het werk op eigen kracht? Het totaalbedrag aan aanvragen overstijgt verre onze financiele mogelijkheden. We zullen daarom ook tal van aanvragers moeten teleurstellen. De omvang van de HAPIN-steun is relatief klein. De meeste aanvragen liggen tussen de € 3.000 en € 5.000,-. Maar sommigen liggen daar nog ruim onder. Wat dacht u b.v. van Ancelina Nupkorem uit Merauke. Ze heeft een winkeltje geopend in de buurt van de pasar. De winkel is nogal leeg omdat ze te weinig geld heeft om spullen in te kopen. Ze vraagt HAPIN om een klein startkapitaal. Of Damianus Atar die in de desa Yamas (Asmat) met vallen en opstaan bezig is een kiosk (stalletje) op te starten. Hij verkoopt, naast de basislevensmiddelen, aardolie, bezine, olie, spijkers e.d. Met een beginkapitaaltje wil hij wat meer voorraad inkopen. De kelompok (groep) Usaha Jiwits (in Ewer-Agats) zou geweldig geholpen met een ondersteuning in de orde van zo’n 600 euro. Met dit geld willen ze graag hun vismateriaal (zoals netten en touwen) repareren en nieuw vistuig aankopen. Zomaar een paar voorbeelden van kleinschalige hulpaanvragen uit het veld. We zouden er nog tientallen kunnen noemen. Met weinig geld kunnen deze mensen op Papua geweldig geholpen zijn en een zelfstandig bestaan opbouwen. Met een positieve uitstraling naar hun gezin, familie en dorp!


Beste Papua-vrienden,

In de laatste week van oktober joegen gemaskerde leden van de organisatie Laskar Jihad de inwoners van Abepura en Sentani de stuipen op het lijf. Ze probeerden enkele kerkgebouwen en moskeeën in brand te steken en de bevolking te provoceren. Volgens dominee Menusaafar uit Jayapura hebben de overvallers toegegeven dat zij goed waren betaald om de bevolking te provoceren en de onrust van Ambon over te brengen naar Papua. Na de vreselijke bomaanslag op Bali werd de Laskar Jihad formeel ontmanteld, maar volgens een woordvoerder van de Papua mensenrechtenorganisatie ELSHAM zijn daarna honderden van hen in Papua aangekomen. In totaal schat ELSHAM hun aantal op drieduizend, verspreid wonend in steden als Sorong, Manokwari en Jayapura. De spanningen op het eiland nemen daardoor toe terwijl Jakarta tot nu toe erg passief blijft. Het onderzoek naar de moord op Thys Eluay (november vorig jaar) bijvoorbeeld verloopt stroperig en heeft tot nu toe nog tot weinig geleid, ondanks duidelijke aanwijzingen in welke richting de daders gezocht moeten worden. Hoe lang moeten de Papua’s nog geduld hebben? Aan ons de opdracht om overheid en parlement voortdurend voor te houden dat daadkracht jegens Indonesië geboden is en het Papuavolk werkelijk hulp geboden wordt. Hulde daarom aan de stichting Pro Papua die niet nalaat Den Haag het vuur na aan de schenen te leggen. Verschillende parlementariërs verklaarden zich tijdens een manifestatie van Pro Papua op 4 oktober verbaal solidair met Papua. We wachten nog op daden.

HAPIN dankt u hartelijk voor alle geboden steunbetuigingen. We willen graag doorgaan. Uw blijvende steun is onontbeerlijk.

Wietse Tolsma, directeur


Brievenactie Amnesty International voor Papua

Mensenrechtenschendingen zijn op Papua aan de orde van de dag. Politieke moorden, verdwijningen en intimidaties, gepleegd door leden van de veiligheidsdiensten en het leger, houden de Papua’s in de greep en blokkeren het dagelijkse leven. Amnesty International helpt u brieven te schrijven aan de Indonesische autoriteiten om hiertegen ernstig te protesteren. Vooral het geweld in Abepura, gericht tegen studenten (2000) en in de regio Wasior (2001) komen daarbij in beeld. Beide schrijfacties en meer informatie (incl. voorbeeldbrief) staan op de website van Amnesty International Nederland: www. Amnesty.nl. U kunt ook bellen met AI en vragen naar: Yvette Lawson, tel. 020-6264436.


Projecten 2002

Een beschrijving van een aantal projecten van 2002 vindt u op de

projectenpagina
.


Financieel verslag 2001

Het financieel jaarverslag van 2001 kunt u

hier

(als pdf bestand) lezen.