Jantho Uropkulin is in opleiding als timmerman.Tienduizenden Ngalum Ok Papoea’s uit de regio Arinkop leefden de laatste 40 jaar in het oerwoud op de grens met Papua Nieuw Guinea. Deze Papoea’s waren in de loop van de jaren het geweld in de hooglanden van het Sterrengebergte ontvlucht, maar keren nu weer langzaam terug naar hun oorspronkelijke woongebieden. De helft van hen heeft zich inmiddels in de regionale hoofdstad Oksibil gevestigd. Ze hebben het daar moeilijk. De organisatie Yayasan Membina Pitra Putri Bangsa trekt zich het lot van deze mensen aan. De projectleider Neles Tandamat, schrijft ons:

‘De Ngalum Ok mensen worden hier beschouwd als indringers. Migranten zonder kennis en vaardigheden. Ze kunnen geen bijdrage leveren aan de economie van deze streek en zijn daarom niet gewenst. De meesten zijn dan ook werkeloos als gevolg van hun negatieve stereotypering door de lokale gemeenschap. De jeugd dreigt ten onder te gaan aan de drugs en de zelfgestookte alcohol. Er wordt veel te weinig voor deze mensen gedaan.’

De missie van Tandamats organisatie is om de jongere generatie van de Ngalum Ok een toekomst te bieden door hen een vak te leren, zodat ze een nieuw leven kunnen beginnen. Er worden gedegen vakopleidingen aangeboden voor a.s. timmerlieden, loodgieters, schilders en electriciëns, die enthousiaste cursisten oplevert. Er is nog veel geld nodig om het project van de grond te tillen. De aanvraag uit Oksibil ziet er goed uit. Hapin besluit binnenkort of en hoe dit bijzondere project kan worden gesteund.