HAPIN EN RAJORI – NDUGA VLUCHTELINGEN ONTVANGEN HULP VAN MEDISCH TEAM

In en rond de stad Wamena in Papua verblijven ruim 5000 vluchtelingen. Ze zijn er al sinds maart vorig jaar. Mannen, vrouwen en kinderen zoeken er veiligheid en bescherming. Ze zijn in doodsangst gevlucht uit de regio Nduga nadat het Indonesische leger, op zoek naar opstandige Papoea’s, hun dorpen, huizen en tuinen verwoestte en bezit nam van kerken en andere publieke gebouwen. Ze verblijven, verspreid over tientallen kleine en grotere spots, in en rond Wamena. Terug naar Nduga is voor deze opgejaagde mensen geen optie meer. Het medisch team rapporteert veel gevallen van ondervoeding, schurft, dysenterie, botbreuken en diarree, of een combinatie van daarvan. Maar veruit de meeste slachtoffers lijden aan ernstige luchtweginfecties en spijsverteringsproblemen. Het is ’s nachts koud in de Baliemvallei, er is weinig of geen vertrouwdheid met hygiëne en goede voeding ontbreekt. Velen van hen zijn getraumatiseerd en mijden ieder contact met anderen. Vertrouwen winnen kost tijd. Er zijn inmiddels voor honderden kinderen provisorische scholen opgezet, onder en achter een tentzeil met een plank als tafel.

  • Twintigduizend Papoea’s op de vlucht in eigen land – Hapin en Rajori slaan de handen ineen

    €27.000,00

    €13.077,00

    48%

     

Een medisch team bestaande uit dokters, verpleegkundigen, traumahulpverleners en jongerenwerkers is in december een week in Wamena en omstreken geweest. Ze bezochten plaatsen waar vluchtelingen zich ophielden, die in kleine groepen of in grotere familie-eenheden bij elkaar zitten. Hom-Hom, Jalan Papua, Kimbim,Jalan Pintas 3, Walesi, Ilekma, Ilekma 3, Okubunke, Welesi Tikilmo en Yagara. Een tweede missie heeft in maart de ontheemden bezocht.

De groep vrijwilligers is onderdeel van het medisch team van de Geraja Kristen Indonesia (GKI). Stichting Rajori en Hapin hebben in een gezamenlijke campagne deze twee missies van het team financieel mogelijk gemaakt. De bijdragen van Hapin/Rajori (ongeveer 10.000 euro) zijn vooral besteed aan medicijnen, drinkwater, voedsel, vliegtickets en de transportkosten. Het team stuurde ons een inzichtelijk verslag van hun bevindingen. Het plan van het medisch team is om in totaal 6 missies naar Wamena te ondernemen. Het team staat te popelen om terug te keren en de bezochte plaatsen opnieuw te bezoeken. Of en hoe de corona crisis de plannen doorkruist is op dit moment nog niet duidelijk.

Zullen we er samen voor zorgen dat het team deze noodzakelijke zorg kan blijven bieden? Maak uw bijdrage over op IBAN: NL37RABO0444072470 ovv Nduga of doneer online.

Save Nduga Papua

foto’s Vembri Waluyas