HapiNieuws september 2020

ARMOEDE-CIRKEL VAN ASMATTERS IN MERAUKE DOORBREKEN

In Merauke (zuid-Papua) wonen ongeveer 8.000 Asmatters. Vanuit kleine dorpen in de Asmat regio trekken ze naar de stad, op zoek naar werk en een beter leven. Helaas belanden ze vaak bij gebrek aan eigen grond en onderwijs, in achterstandsbuurten van Merauke. Edo Mote - die zelf van Hapin een bijdrage ontving voor zijn studie - maakt zich zorgen over hun lot. Om het vertrouwen van de gemeenschap te winnen, bouwde hij eerder al van eigen middelen een toiletgebouw. 

Hapin wil de komende maanden bijdragen aan twee kleinschalige projecten van Edo's stichting: (1) De bouw van ‘verkoophutten’ waar Asmat-vrouwen hun vis kunnen verkopen, inclusief een training in ondernemerschap. En (2) het opleiden van 100 kinderen en hun moeders in een hygiënische levensstijl. Het geld wordt gebruikt voor het kopen van hygiëneproducten zoals zeep en het plaatsen van een betonnen vuilnisbak op het terrein.

Edo's stichting wil Asmat-gemeenschappen helpen op eigen benen te staan. Dit vereist kennis van de stam en van stedelijke uitdagingen. Gelukkig is dat bij Edo in goede handen. 

OPVANGKAMPEN ZOEKEN BESCHERMING TEGEN CORONAVIRUS

De honderden vluchtelingen uit de Sentani regio die vorig jaar huis en haar moesten verlaten vanwege de aardverschuivingen en overstromingen, verblijven nu al anderhalf jaar in opvangcentra. 15 in totaal. Daar krijgen 300 families training en onderwijs om goed voorbereid te zijn om later te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. De Papoea-organisatie Yapelin maakt zich daarvoor sterk. In februari gooide het coronavirus plotseling roet in het eten.

LEES MEER >>

Watertank corona

BOUW LESLOKALEN VOOR STRAATKINDEREN IN JAYAPURA EINDELIJK VAN START

Hapin geeft steun aan de vrijwilligersorganisatie Gerakan Papua Mengajar (Beweging voor goed onderwijs in Papua). Dit team van onderwijzers vangt straatkinderen op en geeft hen les op een manier die aansluit bij hun eigen leefwereld. 

LEES MEER >>

De straatkinderen van kampong Buper krijgen onderwijs

NIEUWE STUDIEBEURZEN VOOR PAPOEA-STUDENTEN

Het Hapin Studiebeurzenfonds is dit jaar vernieuwd. De belangrijkste verandering is dat de beurs meer op de persoon is toegesneden. De omstandigheden van de studenten variëren sterk. Sommige studenten wonen nog thuis en moeten reizen, anderen wonen op de campus. Ook verschillen de hoogten van de collegegelden per studierichting.

LEES MEER >>

Hapin studiebeurscoördinator Nova Seseray ontvangt Alde Vince Saroy voor haar aanvraag van een studiebeurs. Ze studeert Geografie en zit in het 2e studiejaar. Alde doet het goed op de universiteit. Ze woont nog bij haar moeder in Deplat en die is niet in staat haar studie verder te financieren.

NIEUWS

HET KOMBAI VOLK IN DE MIST

 Verslag uit het binnenland van Papua door Edo Mote

Diep in het regenwoud van Papua leven de Kombai.  Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw, toen bestuur en missie dit volk bereikten, breekt de moderne tijd langzaam hun wereld open. Basisvoorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg en sociale zorg zijn niet langer onbekend nu het gebied meer en meer toegankelijk wordt. 

LEES MEER >>

Kombai volk in de mist

PAPOEA-JONGEREN IN NEDERLAND VERENIGD

Mijn naam is Julia Jouwe. Een bekende naam binnen de Papua-gemeenschap, daar heeft mijn opa voor gezorgd. Hij heeft namelijk de Morgenster ontworpen en was samen met Markus Kaisiepo vice-voorzitter van de Nieuw-Guinea Raad. Een intelligent stel heren dat helaas in Nederland gebrouilleerd raakte.

LEES MEER >>

jULIA jOUWE

DE WEG. OPSTAND IN WEST-PAPUA

Met De weg geeft John Martinkus een aangrijpend en actueel verslag van de geschiedenis van gewapend conflict en onderdrukking in de provincie West-Papua (vroeger Nederlands Nieuw-Guinea). Een onthullend journalistiek verhaal vol levendige details, nieuwe informatie en niet eerder uitgebrachte foto’s dat laat zien hoe de aanleg van de Trans-Papua snelweg een opstand veroorzaakte.

LEES MEER >>

DE WEG

Boek 'De Verstekeling'

Eddy Korwa (1940) is een Papoea, geboren en opgegroeid in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De Nederlandse belofte over een vrij en onafhankelijk West-Papua werd in 1962 ruw verbroken met de overgang van Nederland naar Indonesië. Eddy kon dat niet accepteren.

LEES MEER >>

Eddy Korwa

Jaarverslag 2019

HET JAARVERSLAG VAN HAPIN OVER 2019 IS UIT!

Liever een papieren versie ontvangen? 
Bel of mail ons kantoor en we sturen het u graag toe.

DOWNLOAD

Logo Hapin - Papua Support Foundation

Postbus 5038 | 3502 JA Utrecht
T: +31 (0)30-2340012
www.hapin.nl | info@hapin.nl

Copyright © 2020 Hapin - Papua Support Foundation

CBF - ANBI status

{{var:mycontent:""}}