HapiNieuws mei 2020

HULP OP KOMST VOOR DOOR CORONA BEDREIGDE OPVANGCENTRA SENTANI.

Dit is Yuvita Kogoya, 27 jaar. Ze woont al meer dan een jaar  in opvangkamp Efesus bij Sentani. In maart vorig jaar werd haar dorp bij een aardverschuiving weggevaagd. Ze verloor toen - midden in de nacht - haar baby van 2 maanden, haar vader (58) en zuster (31) in de water- en modderlawine. Zelf werd ze zwaargewond aan haar nek, waardoor ze moeilijk kan eten en slikken. Het gaat nu iets beter met Yuvita. Nu is er plotseling een nieuwe, onzichtbare vijand: het coronavirus. Net als Yuvita, zitten er nog 300 families in tijdelijke opvangcentra. Ze zitten daar nu opgesloten en kunnen hun zelf verbouwde groenten, gebakken brood en hun handwerk niet meer op de markt verkopen. Er is dringend behoefte aan mondkapjes, zeep, extra waterpunten, voedselpakketten, medicijnen en voorlichtingsmateriaal. Hapin en Wilde Ganzen werken samen om deze dubbel getroffenen snel te helpen. 

Vorig jaar werd de stad Sentani en wijde omgeving getroffen door aardverschuivingen en overstromingen. Tientallen kampongs werden weggevaagd. Meer dan 100 mensen kwamen om en duizenden moesten elders worden geherhuisvest. De organisatie Yapelin, de hulporganisatie van de GIDI kerken, zorgde voor opvang en helpt de slachtoffers (vooral de vrouwen) een nieuw bestaan op te bouwen.

Een samenwerkingsovereenkomst tussen Wilde Ganzen, Hapin en Yapelin maakte het, mede door uw bijdragen, mogelijk dat in februari een bedrag van € 11.553 naar Papua kon worden overgemaakt voor het wederopbouwproject voor de vrouwen. Het aandeel van Wilde Ganzen hierin was € 3.851.

Om de nieuwe bedreiging van het coronavirus het hoofd te bieden heeft Yapelin in allerijl een plan gemaakt om de mensen in de centra bewust te maken van de risico's en hen helpen weerbaarder te worden om te kunnen overleven. Er is op korte termijn 6.000 euro nodig. De Wilde Ganzen springen voor maar liefst de helft van dit bedrag bij uit een speciaal geopend Coronafonds. Hapin staat garant voor de andere helft.  Wilt u meehelpen? Maak uw bijdrage over ovv Coronabestrijding Sentani of              

DONEER ONLINE

Steun voor kleinschalige hydrocultuur en kippenfarm in Sentani

Welly Manufandu is geen onbekende voor Hapin. Als bekwame reisgids loodste ze de afgelopen jaren tientallen buitenlandse toeristen naar de mooiste plekken van Papua maar bracht ze hen ook in contact met de wereld van de Papoea´s in de afgelegen bergdorpen. Nu die inkomsten terug zijn gelopen door de onrust van vorig najaar en de huidige corona crisis, zag ze nieuwe kansen. Al langere tijd werkt Welly aan het opzetten van een agro-hydrocultuur. 

LEES MEER >>

Welly Manufandu
Welly Manufandu - hydro cultuur

HAPIN EN RAJORI - NDUGA VLUCHTELINGEN ONTVANGEN HULP VAN MEDISCH TEAM

Een medisch team bestaande uit  dokters, verpleegkundigen, traumahulpverleners en jongerenwerkers is van  13 tot  20 december in Wamena en omstreken geweest. Ze bezochten plaatsen waar vluchtelingen zich ophielden, die in kleine groepen of in grotere familie-eenheden bij elkaar zitten. Hom-Hom,  Jalan Papua, Kimbim,Jalan Pintas 3, Walesi, Ilekma, Ilekma 3, Okubunke, Welesi Tikilmo en Yagara. De vluchtelingen die zich dieper in het oerwoud schuilhouden konden (nog) niet worden bereikt.

De groep vrijwilligers is onderdeel van het medisch team van de Geraja Kristen Indonesia (GKI). Stichting Rajori en Hapin hebben in een gezamenlijke campagne deze eerste reis van het team financieel mogelijk gemaakt.  De eerste tranche van 4800 euro is vooral besteed aan medicijnen,  drinkwater, voedsel en de transportkosten.

 

LEES MEER >>

Traumaverwerking
Nduga Papua
Anamnese kind Papua
NDUGA Papua

NIEUWS

Stichting F.C. Kamma en Hapin       

Noem de naam van Dr. F.C. Kamma op Papua en vele ouderen zullen een blij gezicht laten zien. De cultureel antropoloog/theoloog F.C. Kamma (1906-1987) is nog steeds een begrip op Papua. Zijn vertrouwdheid met en liefde voor de Papoea's maakte hem tot een van hen. Kamma werd daarom door de plaatselijke bevolking wel 'de witte Papoea' genoemd.

LEES MEER >>

F.C. KAMMA STICHTING

Wendela de Vries, donateur van Hapin, vertelt.

Als klein kind heb ik in Sorong gewoond (Papua), waar mijn vader hoofd van de MULO was. Op de kunstacademie ontdekten Tanya von Barnau Sythoff en ik dat we daar tegelijkertijd woonden. Hebben we er samen in het zand gespeeld?

LEES MEER >>

WENDELA DE VRIES

Coronavirus in Papua. Een bericht van Nova Seseray

De provinciale regering van Papua sloeg midden maart alarm toen bekend werd dat het coronavirus het eiland had bereikt. Er werd opgeroepen thuis te werken, een veilige afstand tot elkaar te bewaren en de handen vaak te wassen. Eind maart werden de eerste besmettingen officieel vastgesteld.

LEES MEER >>

Nova Seseray

Boek 'De Verstekeling'

Eddy Korwa (1940) is een Papoea, geboren en opgegroeid in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De Nederlandse belofte over een vrij en onafhankelijk West-Papua werd in 1962 ruw verbroken met de overgang van Nederland naar Indonesië. Eddy kon dat niet accepteren.

LEES MEER >>

Eddy Korwa

Vera Wesseling

Even voorstellen: Vera Wesseling, nieuwe Hapinmedewerker

Ruim 8 jaar geleden nam mijn oma - geboren en getogen op Papua - mij voor het eerst mee naar dit bijzondere Indonesische eiland. De Papoea's hebben sinds deze reis een bijzondere plek in mijn hart. Niet alleen vanwege hun unieke cultuur, maar ook omdat de positie van de Papoea's op het wereldtoneel en het ontbreken van hun stem in de media mij raakt. Sinds die reis ben ik meerdere keren in het vliegtuig terug naar Papua gestapt. Onder meer om voor mijn onderzoek in het kader van mijn bachelorstudie de rol van jonge Papoeavrouwen in huis en op school te onderzoeken.

LEES MEER >>

Logo Hapin - Papua Support Foundation

Postbus 5038 | 3502 JA Utrecht
T: +31 (0)30-2340012
www.hapin.nl | info@hapin.nl

Copyright © 2020 Hapin - Papua Support Foundation

CBF - ANBI status

{{var:mycontent:""}}