HapiNieuws december 2019

Yore (25) smeert zijn gezicht in met aarde als een teken van rouw. Hij verloor het contact met hun familie in Nduga. In december 2018 moest zijn familie vluchten vanwege het geweld van het Indonesische leger. Ze vluchtten de bossen in of gingen op pad naar veilige oorden zoals de hoofdstad van het binnenland Wamena. Daar verblijven nog duizenden ontheemden, zonder perspectief op terugkeer naar hun dorpen. Ze zitten tussen twee vuren. Naar huis terugkeren is geen optie omdat het leger in hun dorpen heer en meester is. In Wamena en omstreken zijn ze ook niet veilig. Overal zijn gewapende soldaten die de vluchtelingen wantrouwen en de hulpverlening frustreren (foto: Vembri Waluyas).

De onlusten die sinds begin augustus Papua in de greep houden, bereikten op 23 september ook Wamena, de hoofdstad van de Baliemvallei. Daar kwamen meer dan 30 mensen om en gingen honderden huizen in vlammen op. Duizenden niet-Papoea's verlieten de stad. Inmiddels lijkt de rust weer enigszins teruggekeerd. Voor de duizenden vluchtelingen uit de Nduga regio die in en rond Wamena hun toevlucht hebben gezocht, wordt het er niet gemakkelijker op. De hulpverlening wordt door de onrust gefrustreerd.

HULP OP KOMST VOOR VLUCHTELINGEN UIT NDUGA IN WAMENA

Het medisch team Port Numbay staat in de startblokken om de vluchtelingen in Nduga te helpen.

In de vorige HapiNieuws deden we verslag van de dramatische situatie van de vluchtelingen uit de Nduga regio. In het voorjaar van dit jaar vluchtten duizenden mannen, vrouwen en kinderen voor het geweld van het Indonesische leger in de jacht op rebellen in deze regio. Sinds die tijd verblijven ze in provisorische kampen in en rond Wamena, de hoofdstad van de provincie Jayawijaya, het binnenland van Papua. Ze durven niet terug te keren naar hun dorpen maar voelen zich ook niet veilig in de kampen als gevolg van de patrouilles en intimidaties van de bewapende soldaten. Ze sluiten zich af voor de buitenwereld. De recente hevige onlusten in en buiten Wamena, maakte de situatie nog angstaanjagender voor de toch al getraumatiseerde vluchtelingen. Hapin heeft getracht met hen in contact te komen. Dat is ten dele gelukt, maar er is geduld, tijd en tact nodig om de hulpverlening goed te organiseren. De autoriteiten werken niet altijd mee. De veiligheidsrisico's zijn groot. Hapin besloot al eerder, samen met de stichting Rajori, financiële steun te bieden aan het Port Numbay medisch team dat een programma heeft voor structurele hulp aan deze ontheemde Papoea's. We hopen dat de komende weken dit team van Port Numbay echt aan de slag kan. U kunt nog bijdragen voor dit project.

DONEER ONLINE

STUDENTEN

Student- Otis Breiram

Otis Breiram is 29 jaar en studeert computerwetenschappen aan de STIMIK hogeschool in Jayapura. Hij woont nog thuis, bij zijn moeder, broer en zus.

LEES MEER >>

Otis Breiram

Alumni - Demi Nawipa

Dankzij de geweldige steun van Hapin mocht ik afstuderen als geoloog en ik mag me nu ingenieur noemen.

LEES MEER >>

Demianus Nawipa

Dokter Mambrassar

Yohanes Mambrassar, gynaecoloog in opleiding, is bezig met de afronding van zijn specialisatie aan de Universiteit van Surakarta. Daarna wil hij terugkeren naar Papua.

LEES MEER >>

Dokter Mambrassar

NIEUWS

Nova Seseray

Even voorstellen: Nova Seseray

Per 1 juli van dit jaar is Nova Seseray als consultant voor Hapin in dienst getreden. Zij is verantwoordelijk voor het studiebeurzenprogramma en bezoekt daarvoor regelmatig de studenten persoonlijk om de voortgang van de studie te monitoren en op de hoogte te blijven van hun persoonlijk wel en wee. Ook is Nova de schakel tussen Hapin Nederland en lokale NGO's (niet-gouvernementele organisaties) en beoordeelt ze de projectaanvragen op lokaal niveau en draagt ze voor aan Hapin als ze aan de goedkeuringscriteria voldoen.

LEES MEER >>

Hulp na overstromingen - eindelijk weer een eigen huis!

De overstromingen die de omgeving van Sentani in maart van dit jaar hebben getroffen, hebben honderden mensen dakloos gemaakt. Tientallen dorpen werden weggevaagd of zwaar beschadigd door de aardverschuivingen en de verwoestende kracht van het water.

LEES MEER >>

Sentani

OVER PAPUA

Naar school in Papua

Papoea-ouders vertrouwen hun kinderen toe aan docenten in de veronderstelling dat hun onderwijs hen perspectief op de toekomst biedt. Dat vertrouwen ze toe aan onderwijzers uit hun eigen cultuur, dokters en geestelijken; nooit aan militair personeel of ambtenaren van buiten. Dat wantrouwen heeft te maken met het lijden onder militaire repressie sinds 1962.

LEES MEER >>

#papuadalamhatiku

Yvonne  Carels
Aprila Wayar
Jeftha Geluk

De decembermaand is een maand van terugkijken. 1 december 1961 was een dag van hoop en verwachting. Papua kreeg een eigen bestuur, vlag en volkslied. Kortom, de eigen identiteit werd gerespecteerd en tot uitdrukking gebracht. Die Papua identiteit is rijk en veelzijdig. In deze maand geven we elke dag via sociale media en de tag #papuadalamhatiku een Papua de ruimte aan iemand die iets kwijt wil over zijn of haar verbondenheid met dit unieke land en volk.

Hapin logo

Hapin helpt mee de economie en de bestaanszekerheid van de bevolking van Papua te verbeteren.

Postbus 5038 | 3502 JA Utrecht
T: +31 (0)30-2340012

www.hapin.nl | info@hapin.nl

CBF - ANBI status

Copyright © 2019 Hapin - Papua Support Foundation

{{var:mycontent:""}}