HapiNieuws september 2019

Een noodkreet uit Papua - Hapin en Rajori slaan de handen ineen

Sinds er in december 2018 een gewapend conflict uitbrak in Nduga, zijn er 30 duizend mensen uit hun dorpen in deze regio gevlucht. Ze hebben veiliger streken opgezocht in en rond Wamena en gebieden als Intan Jaya en Timika. Het gaat merendeels om vrouwen, kinderen en oudere mensen, die zonder onderdak, voedsel en gezondheidszorg zitten. Ze zijn ernstig getraumatiseerd en bang voor vreemdelingen. Als medisch team hebben we tot nu toe drie maal deze vluchtelingen bezocht en we troffen er veel gevallen aan van infectie van de luchtwegen, jicht of reumatische aandoeningen, kiespijn, diarree met acute bloedarmoede, longontsteking, oor- neus en keelproblemen en zelfs gevallen van dysentrie. Het laatste is veroorzaakt door voedselgebrek en vervuild water. We hebben niets om bij een bevalling een moeder bij te staan.

Aan het woord is Fransina Yoteni, de woordvoerster van het Port Numbay Medisch team, bestaande uit 15 jonge en betrokken hulpverleners: artsen, verpleegkundigen, apothekers en onderwijzers.

LEES MEER

PROJECTEN

Kansloze jongeren uit het Sterrengebergte aan de slagen

De provincie Oksibil, hoog in het Sterrengebergte, is moeilijk bereikbaar. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, vluchtten honderden Papoea's vanuit dit gebied naar buurland Papua Nieuw Guinea vanwege het gewelddadige optreden van het Indonesische leger.

LEES MEER >>

Overstromingen Sentani - verantwoording hulp van Hapin

De ramp die het gebied rond de stad Sentani op 17 maart trof, lijkt al weer ver achter ons te liggen. Maar de duizenden bewoners van dit gebied die vanwege de grote aardverschuivingen en overstromingen hun gebied moesten ontvluchten, rouwen nog om hun dode familieleden..

LEES MEER >>

Perspectief voor ontheemden van overstromingsramp

Vluchtelingen Sentani

In Papua worden de slachtoffers van de aardverschuiving en overstroming in Sentani niet aan hun lot overgelaten. Er zijn plannen om deze mensen weer te helpen een bestaan op te bouwen. Van de organisatie Yapelin ontvingen we een aanvraag voor een bijzonder project, voor 60% gericht op vrouwen. Ze leren in een workshop hoe je op een verstandige manier met geld omgaat en kunt sparen.

De vrouwen verkopen door bemiddeling van Yapelin hun gebreide spullen, zelfgebakken brood en ander handwerk op de markt. Dit bevordert hun economische zelfstandigheid en daarmee hun eigenwaarde. Bij dit programma zijn ongeveer honderd vrouwen betrokken. Ook worden de deelnemers getraind in het kweken van groenten en het houden van kippen.

Het doel is dat rond mei 2020 zestig vrouwen in hun levensonderhoud kunnen voorzien door het verkopen van groenten en eieren. Yapelin begeleidt de deelnemers in dit hele traject. Aan Hapin wordt een bijdrage van ongeveer 11.000 euro gevraagd.

 

Doneer aan dit project

STUDIEBEURSPROGRAMMA

Waarvan willen we de Papoea's eigenlijk redden? Edo Mote stelt zinnige vragen.

Het Hapin studiebeursprogramma richt zich als regel op studenten in de eerste fase van hun studie, de bachelorfase. Toch zijn er soms van zulke bijzondere aanvragen dat we van deze regel afwijken. Zoals bij Edo Mote, 31 jaar en afkomstig uit Merauke.

LEES MEER >>

Rossy en Margareth Inarkombu kunnen naar weer naar school.

Deze twee zusjes uit het dorp Koya, bij Jayapura, hebben het geluk niet mee in hun leven. Vader en moeder stierven aan aids. Een oom en tante namen de zorg voor hen op. In juni van dit jaar is ook de oom gestorven. Zijn vrouw kan, naast de zorg voor haar eigen gezin, onmogelijk de kosten voor de meisjes dragen.

LEES MEER >>

Yohanes Mambrassar, de eerste gynaecoloog van Papua.

De droom van Yohanes om eind volgend jaar als gynaecoloog terug te keren naar zijn geliefde Raja Ampat, lijkt werkelijkheid te worden. Als 'gewoon' arts voelde hij zich op zijn visitatiereizen tekortschieten in kennis en vaardigheden om de vrouwen en kinderen te kunnen helpen.

LEES MEER >>

NIEUWS

RUFUS TIMMERMANS

Prachtig initiatief voor de vluchtelingen in Papua

Rufus Timmermans uit Utrecht leverde op 30 juni een prestatie van formaat. Hij deed de Amsterdamse triatlon (1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10,5 km hardlopen, 'de Olympische afstand') in twee uur, 40 minuten en 26 seconden! We zetten Rufus graag in het zonnetje. Hij leefde nog niet zo lang geleden 5 maanden onder de Papoea’s en ging van hen houden. Maar hij zag ook de grote problemen die er zijn. Het vinden van een bestemming voor zijn sponsoractie was dan ook niet moeilijk. De duizenden vluchtelingen uit Nduga die zich in en rond Wamena hebben gevestigd en dringend aandacht en hulp nodig hebben. Hapin ontving van Rufus voor dit doel het prachtige bedrag van € 1.057,60. Dank Rufus voor dit prachtige initiatief!

Hapin presenteert zich in Didam

De werkgroep Kerk in Actie van de Protestantse kerk in Didam gaf op 19 maart jl, in het kader van de Sobere Maaltijd 2019, ruimte aan Hapin om zich te presenteren.

LEES MEER >>

OVER PAPUA

Papoea kunstenaar Dicky Takndare in galerie Nederland

In zijn werk werk wil Takndare de leefomstandigheden van mensen in Papoea onder de aandacht brengen; deze mensen zijn beroofd van hun vrijheid van meningsuiting, hebben geen kans om hun ambities te vervullen, worden overal achtervolgd door geweren en worden iedere dag geconfronteerd met steeds zwaardere onderdrukkende maatregels.

LEES MEER >>

Hapin logo

Hapin helpt mee de economie en de bestaanszekerheid van de bevolking van Papua te verbeteren.

Postbus 5038 | 3502 JA Utrecht
T: +31 (0)30-2340012
www.hapin.nl | info@hapin.nl

CBF - ANBI status

Copyright © 2019 Hapin - Papua Support Foundation

{{var:mycontent:""}}