HapiNieuws mei 2019

Twintigduizend Papoea’s op de vlucht in eigen land

Vanaf eind december 2018 zijn meer dan twintigduizend Papoea’s hun woongebieden in het Nduga gebied in Papua ontvlucht. Aanleiding was het optreden van het Indonesische leger dat een nietsontziende vergeldingsactie uitvoerde in het gebied, als antwoord op de moord op negentien werkers aan een verbindingsweg door rebellen van het z.g. West Papua Bevrijdingsleger. Kampongs werden in brand gestoken. Het leger postte zich in klinieken, kerken en scholen. De bevolking vluchtten in doodsangst het oerwoud in. Velen van hen zijn daar nog steeds. Zeker dertien mensen zijn gestorven van kou, uitputting of honger. Tweeduizend mannen, vrouwen en kinderen besloten naar Wamena, de hoofdstad van het district, te trekken op zoek naar veiligheid en voedsel.

LEES MEER

Een school in de buitenlucht

In 2013 startte een groep vrijwilligers met een eerste groep kinderen op een verlaten terrein rond een kerkgebouw in de wijk Buper. Inmiddels zijn er 65 leerlingen die deze ‘buitenschool’ bezoeken.

LEES MEER >>

Sentani pakt langzaam het leven weer op

De stad Sentani en wijde omgeving werd in de nacht van 16 op 17 maart getroffen door een grote ramp. Wekenlange zware regenval veroorzaakte een aardverschuiving op de hellingen van het Cycloopgebergte. Metershoge watermassa’s stortten zich op de kampongs aan de voet van de berg.

LEES MEER >>

GEREALISEERDE PROJECTEN

Kampongs Depapre, Amai en Yepase ontvangen steun

Kampongs Depapre, Amai en Yepase ontvangen steun

In februari bezocht het Hapin team drie afgelegen dorpen aan de noordkust van Papua. De aanvraag voor het ondersteunen van ondernemende vrouwen uit Depapre, Amai en Yepase zag er doordacht uit. Dertien vrouwen ontvingen een krediet in de vorm van winkelprodukten als olie, meel, suiker en rijst. Ook openden ze een spaarrekening en volgden ze een cursus eenvoudig boekhouden. In Amai en Yepase werden ook waterfilters en solarlampen geïnstalleerd. Schoon water en licht! Een uitkomst voor deze dorpen en een grote stap vooruit.

Moeder Ursula trots op zoon Elly

Dat het Hapin microkredietprogramma voor veel marktvrouwen in Papua mooie resultaten heeft, blijkt uit het verhaal van Ursula Magay.

LEES MEER >>

OVER PAPUA

Snorkelen met de walvishaai in de Cenderawasih Baai van Papua

Welly Manufandu is voor veel van de bezoekers van Papua geen onbekende. Zij is een ervaren en betrouwbare gids voor iedereen die Papua wil leren kennen

LEES MEER >>

We gaan samen op reis naar het verre Papua en we nemen mee…..

De onderwijswerkgroep waarin de organisaties Papoeajeugd naar school (PJNS) en Hulp aan Papoea’s in Nood (HAPIN) participeren, werkt momenteel aan de ontwikkeling van een digitaal lesprogramma voor het basisonderwijs.

LEES MEER >>

Merel Hubatka - Norman

Met zeven broeken aan reist Norman Taborsky na zijn eindexamen naar Nederlands Nieuw Guinea om bestuursambtenaar te worden. Dat scheelt ruimte in zijn hutkoffer. Het is 1959 en het Nederlands Gouvernement is hard aan het werk om een infrastructuur, gezondheidszorg en een rechtsapparaat op te bouwen.

BESTEL ONLINE >>

 

Hapin logo

Hapin helpt mee de economie en de bestaanszekerheid van de bevolking van Papua te verbeteren.

Postbus 5038 | 3502 JA Utrecht
T: +31 (0)30-2340012
www.hapin.nl | info@hapin.nl

CBF - ANBI status

Copyright © 2019 Hapin - Papua Support Foundation

{{var:mycontent:""}}