Dezer dagen verschijnt een bijzonder boek: De zuster van mijn moeder – afscheid van een generatie, geschreven door Ineke Kievit-Broeze. Het is een lijvige familiekroniek, waarin het waargebeurde verhaal van Dien Bartels verteld wordt.

Ineke Kievit erfde enkele weken na de dood van haar tante Dien een sansevieria en een grote verzameling brieven. De brieven boden haar een fascinerende ingang in het verleden van haar familie, een verleden waarin een boerengezin centraal staat waar twaalf kinderen werden geboren – maar waarvan er zes bij de geboorte of op jonge leeftijd zouden sterven.

Ineke neemt de lezer mee op haar zoektocht naar wat deze trieste gebeurtenissen voor het gezin betekend hebben, en hoe de ouders en de andere kinderen ze verwerkt hebben. Soms lijkt het op een detective: welke omstandigheden en factoren hebben geleid tot deze drama’s?

Het meeslepende verhaal van haar familie beslaat zo’n 100 jaar en speelt zich voor het grootste deel af in Nederland.  Maar dat is niet het hele verhaal. Tante Dien maakte deel uit van het vrouwenkorps van het KNIL en vertrok daarvoor naar Indië, reisde o.a. naar Nieuw-Guinea,  maar ook naar Kenia, Ierland en Oeganda, waar ze vaak haar handen uit de mouwen stak en van grote betekenis was voor de plaatselijke bevolking.

Ineke Kievit reisde haar tante achterna naar onder andere Nieuw-Guinea. Ze had daar veel contact met de Papoea’s en raakte zeer onder de indruk van hun leefwijze en hun geschiedenis.  Als gevolg van haar passie voor het Papuavolk besloot ze dat tien procent van de opbrengst van het boek ten goede komt aan het werk van Hapin op Papua.

De zuster van mijn moeder – afscheid van een generatie – Ineke Kievit-Broeze
Nabij Producties
ISBN: 9789492055316
Aantal pagina’s: 504
Uitvoering: paperback.  Verkoopprijs: 24,95 euro
Verkrijgbaar bij alle (internet)boekwinkels en via verkoop@nabijproducties.nl