Project omschrijving
Jaar: 2024
Bedrag: € 2.150,-
Waar: Merauke
Er is helaas veel discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook voelen jongeren zich niet altijd veilig of zelfverzekerd genoeg om te solliciteren op onbekende plekken.
Gelukkig kunnen jongeren voor begeleiding terecht bij het team van PMS. Werkzoekenden kunnen een cursus volgen over het opstellen van een sollicitatiebrief en CV, oefenen met het voeren van een sollicitatiegesprek en zelfs kledingadvies krijgen. Ook nadat een arbeidscontract is getekend stopt de begeleiding van PMS niet. Gedurende het eerste jaar bezoekt voorzitter Edo de kersverse werknemer regelmatig op de werkplek voor advies en aanmoediging. Ook heeft PMS samenwerkingsafspraken gemaakt met hotels, winkels en andere bedrijven voor werk- en stageplekken.
Edo moedigt jongeren aan om voor banen te kiezen waarmee zij hun gemeenschap helpen. Ook wanneer daar minder zekerheid en salaris tegenover staat. Jongeren die inmiddels aan het werk zijn, fungeren als rolmodellen voor nieuwe werkzoekenden. Een succesvolle methode waarmee al 20 jongeren aan een baan zijn geholpen. PMS financiert zelf haar team en kantoor, Hapin draagt bij aan de inhuur van externe docenten.

Meer over Papua Mandiri Sentosa
Stages voor Papoea-jongeren uit Merauke
Veel Papoea-jongeren voelen zich niet thuis in het Indonesische onderwijssysteem, dat ook nog eens gekenmerkt wordt door corruptie en wanbeleid. In het onderwijscentrum van Papua Mandiri Sentosa (PMS) in Merauke, zijn juist deze jongeren welkom.
Computertraining voor 150 jongeren: in actie tegen digitale ongelijkheid
Een sollicitatie versturen, schoolverslag uitwerken, je bankzaken regelen, de krant lezen of reclame maken voor je onderneming. Slechts een greep uit de voorbeelden van situaties waarbij een computer onmisbaar is.
Onderwijscentrum voor Papoea-jongeren in Merauke
Stel, je solliciteert bij een werkgever of doet toelating voor de universiteit. Maar je hebt nog nooit een computer aangeraakt, spreekt geen Engels of hebt geen goede schrijf- en spreekvaardigheden. Dan maak je natuurlijk geen schijn van kans. In Papua is dat niet anders. Onze lokale partner in Merauke (Zuid-Papua), Papua Mandiri Sentosa, traint zoveel mogelijk Papoea-jongeren in basisvaardigheden, zodat zij straks een betaalde baan kunnen vinden of kunnen studeren. Dit jaar is er plek voor ongeveer 65 jongeren.
Ondernemen met vallen maar zeker ook opstaan
Hapin hielp met een startkapitaal en Edo ging enthousiast aan de slag met de verkoop van batik. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Corona maakte verkoop soms onmogelijk en de bestellingen kwamen maar langzaam op gang.
Je eigen batikstof in de winkels: vliegende carrière voor ontwerper Norbertus
Tijdens een ondernemerschapscursus staat men versteld van het vakmanschap waarmee Norbertus (28) traditionele Papua-patronen in hout kan bewerken.
Naaicursus voor Asmat-moeders
Ook dit jaar zit Edo niet stil: onlangs zette hij een naaitraining op poten voor Asmat-moeders. Hapin is gevraagd om te helpen bij de aanschaf van naaimachines en overige cursuskosten. Gedurende 6 maanden leerden 8-10 vrouwen leren hoe ze producten kunnen maken die goed in de markt liggen. De deelnemers genereren inkomsten voor hun gezin, familie of dorp.
Armoede-cirkel van Asmatters in Merauke doorbreken
In Merauke (zuid-Papua) wonen ongeveer 8.000 Asmatters. Vanuit kleine dorpen in de Asmat regio trekken ze naar de stad, op zoek naar werk en een beter leven. Helaas belanden ze vaak bij gebrek aan eigen grond en onderwijs, in achterstandsbuurten van Merauke
Het Kombai volk in de mist
Verslag uit het binnenland van Papua door Edo Mote: diep in het regenwoud van Papua leven de Kombai. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw, toen bestuur en missie dit volk bereikten, breekt de moderne tijd langzaam hun wereld open.
Student – Edo Mote
Het Hapin studiebeursprogramma richt zich als regel op studenten in de eerste fase van hun studie, de bachelorfase. Toch zijn er soms van zulke bijzondere aanvragen dat we van deze regel afwijken. Zoals bij Edo Mote (oprichter van Papua Mandiri Sentosa), 31 jaar en afkomstig uit Merauke. Hij is de oudste uit een gezin van 11 kinderen.