The Jakarta Post

Het Grondwettelijk Hof moet het gezag van de Attorney General’s Office (AGO) om boeken te verbieden in het land intrekken, omdat het intellectuele vrijheid gewaarborgd door de grondwet beperkt, zeggen de experts.

Zij stemden hier maandag de praktijk van het verbod op auteurs uit de distributie van hun boeken gepubliceerd was een erfenis van de Nieuwe Orde Era onder de toenmalige president Soeharto.

“Er moet een rechterlijke toetsing van de wet op het geleden dat geeft het kantoor van de instantie om boeken verbod op zal”, historicus ASVI Warman Adam van het Nationaal Instituut voor Wetenschappen (LIPI) vertelde The Jakarta Post op maandag.

De AGO onlangs verboden vijf boeken, waaronder Dalih Pembunuhan massal Gerakan 30 september dan Kudeta Soeharto (De 30e september verkeer en Soeharto Coup de’tat) door Jhon Roosa, Enam Jalan Menuju Tuhan (Zes manieren om God te bereiken) door Darmawan MM en Mengungkap Misteri Keberagaman Agama (oplossen van het mysterie van de religieuze diversiteit) door Syahrudin Ahmad.

De twee andere verboden boeken werden Suara Gereja Bagi Umat Tertindas Penderitaan Tetesan Darah Dan Cucuran Air Mata Umat Tuhan di Papua Barat Harus Diakhiri (De Stem van Kerken voor het onderdrukte volk, bloed en tranen van God in West-Papoea) door Cocrateze Sofyan Yoman en Lekra Tak pernah Membakar Buku Suara Senyap Lembar Kebudayaan Harian Rakjat 1950-1965 (Lekra Nooit Burns Books) door Roma Dwi Aria Yuliantri en Muhidin M. Dahlan.