David Itaar en Wytske InggameWytske Inggamer heeft het voorzitterschap van Hapin overgedragen aan David Itaar. De kracht van communicatie in alle varianten heeft Wytske uitgevonden! De grote verbindingskracht die daarvan uitgaat, heeft Hapin de afgelopen jaren enorm geholpen in een lastig proces. Hapin heeft tijdens het voorzitterschap van Wytske een belangrijke strategische keuze gemaakt. Het kantoor in Nederland werd kleiner gemaakt ten gunste van het opstarten van een zusterorganisatie (fieldpartner Pt. Hapin) in Papua. Het principe “je moet mensen geen vissen geven om te eten, maar juist leren vissen”, ligt hierachter. Wytske zal in het bestuur aanblijven totdat het op volle sterkte is.

 

At Ipenburg is eveneens teruggetreden als bestuurslid. Zijn unieke bijdrage in het bestuur was zijn zicht op de actualiteit in Papua. Deze bijdrage betekende voor Hapin dat de context waarin Hapin opereert altijd betrokken werd bij de besluitvorming. Vaak is de situatie in Papua door At ingebracht en besproken in de bestuursvergadering. Soms machteloos maar ook vastberaden om met Hapin, waar dan ook verschil te maken. Groot is onze dank voor de inzet en betrokkenheid van beide bestuursleden.

 

At Ipenburg En David ItaarAls laatste wil ik mij kort voorstellen. Ik ben in Sorong-Doom geboren en sinds 1962 in Nederland. Hoewel ik Hapin mijn hele leven ken, ben ik er direct mee in contact gekomen via Wietse Tolsma, die toen voor Hapin Papua bezocht. Ik ontmoette hem in het Pelangi-kindertehuis in Abepura dat door mijn oom en tante opgericht was en door Hapin gesteund werd. Ik ben veelal in de zorg werkzaam geweest. Met nieuwsgierigheid, enthousiasme en ambitie kijk ik vooruit naar de mogelijkheden van Hapin om samen het verschil te maken.

 

De Papoea’s worden enorm bedreigd in hun bestaan. Niet alleen vermindert het aantal Papoea’s maar ook de cultuur, tradities en landrechten staan onder grote druk. Als (zorg) mens ben ik aangeslagen door de laatste cijfers op het gebied van HIV en AIDS onder de Papoea’s. 1 op de 3 Papoea’s is geïnfecteerd! Als er niet door overheid geïnvesteerd wordt in preventie, voorlichting en behandeling dan is dit volk werkelijk ten dode opgeschreven. In mijn bestuursperiode vraag ik u om u te blijven inzetten voor het volk van Papua.
David Itaar, voorzitter Hapin